Beveiliging bij het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid van de politie
NOS Nieuws

Door interne problemen veiligheidsrisico's bij geheime operaties van politie

De afdeling Afgeschermde Operaties (AO) van de politie kampt met interne problemen, waardoor veiligheidsrisico's zijn ontstaan bij het aansturen van geheime operaties. Het gaat bijvoorbeeld om undercoverwerk tegen de zware misdaad. Dat schrijft de Inspectie Justitie en Veiligheid in een kritisch onderzoek over de afdeling.

Voor het onderzoek sprak de Inspectie met werknemers van de afdeling Afgeschermde Operaties. Die is gespecialiseerd in gevaarlijk politiewerk en valt onder de Landelijke Eenheid. Zo houdt Afgeschermde Operaties zich bezig met undercoverwerk en afluisterapparatuur.

Volgens de Inspectie gaat het onder meer mis op leidinggevend niveau. Ook ontbreken er goede procedures en schiet de interne samenwerking tekort.

"De mensen die dit werk doen, staan onder hele hoge druk", legt Peter Neuteboom van de Inspectie uit. "Ze komen voor allerlei morele dilemma's te staan, ook in de uitvoering. Maar zij ervaren heel weinig ruimte om die dilemma's aan te kaarten."

Volgens Neuteboom kunnen werknemers hun klachten nu niet goed kwijt en voelen zij zich op de werkvloer onveilig. Binnen de afdeling is bijvoorbeeld sprake van vriendjespolitiek en pestgedrag. Daardoor gaat het mis in de samenwerking.

'Afdekcultuur'

Er heerste volgens de Inspectie ook een 'afdekcultuur'. Fouten worden vaak niet openlijk besproken, uit angst voor represailles. "Respondenten duiden de cultuur als 'giftig', een 'afrekencultuur' en een cultuur van verdeel- en heers", concludeert de Inspectie in het rapport.

De misstanden leidden eerder tot risico's voor de taakuitvoering, zegt Neuteboom. "De politie moet hiermee echt aan de slag". Of het tijdens specifieke operaties daadwerkelijk is misgegaan, heeft de Inspectie overigens niet onderzocht.

De Inspectie wil onder meer dat er betere procedures komen. "Het moet voor iedereen heel duidelijk zijn hoe het werk uitgevoerd moet worden en wat je moet doen als je tegen een dilemma aanloopt", zegt Neuteboom.

De Inspectie startte het onderzoek nadat er signalen waren binnengekomen over misstanden zoals machtsmisbruik en pestgedrag. Aanleiding voor het rapport was de zelfdoding van een undercoveragent van het geheime Werken onder dekmantel-team vorig jaar. Dat team is onderdeel is van de afdeling Afgeschermde Operaties, die weer valt onder de Landelijke Eenheid.

Het voorbije jaar kwam er forse kritiek op de Landelijke Eenheid. In januari vorig jaar kwam de Inspectie met een vernietigend rapport over de Dienst Landelijke Informatieorganisatie, dat eveneens onder de Landelijke Eenheid valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl