NOS Voetbal

West Ham-verdediger Zouma raakt katten én sponsordeal kwijt na dierenmishandeling

De wereldwijde verontwaardiging over West Ham United-verdediger Kurt Zouma die in een online video een van zijn katten mishandelt, heeft geleid tot represailles.

De Engelse dierenbescherming heeft de twee Bengaalse katten van de 27-jarige Fransman inmiddels in beslag genomen en Adidas heeft zijn persoonlijke sponsorcontract ontbonden.

Kurt Zouma stond 'gewoon' aan de aftrap in de wedstrijd tegen Watford (1-0)

Ook zijn club West Ham strafte Zouma, zij gaven hem de hoogst mogelijke boete. Opmerkelijk genoeg stond de Fransman dinsdagavond in het gewonnen Premier League-duel met Watford (1-0) wel 'gewoon' aan de aftrap.

Kritiek van Lineker en burgemeester van Londen

Zijn trainer, David Moyes, verklaarde tegenover de BBC waarom Zouma in de basis stond: "Ik heb het team gekozen waarvan ik de kans om te winnen het hoogst inschatte". Hierop kreeg Moyes weer forse kritiek, onder anderen van BBC-presentator Gary Lineker en de burgemeester van Londen Sadiq Khan.

Lineker noemt West Ham "toondoof" en Khan maakt zich vooral druk om jongeren die hierdoor kunnen denken dat ze een straf ontlopen na dierenmishandeling. Zouma werd in het duel met Watford overigens bij elk balcontact uitgejoeld door het publiek.

Mogelijk celstraf

Naast het persoonlijke sponsorcontract van Zouma zijn ook sponsors van zijn club West Ham inmiddels aan het twijfelen gebracht, gesterkt door het feit dat hij gewoon mocht spelen na het incident. Een grote sponsor heeft de samenwerking voorlopig stopgezet en gaat met de club in gesprek over hoe nu verder.

Zouma lijkt voorlopig nog niet van het incident af te zijn. Ook de politie onderzoekt het voorval, in het Verenigd Koninkrijk kunnen straffen voor dierenmishandeling oplopen tot maximaal vijf jaar celstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl