NOS Voetbal

Wie moet Overmars opvolgen bij Ajax: Brands, Huiberts of toch Arnesen?

Marc Overmars is nauwelijks vertrokken uit de Johan Cruijff Arena of de namen van eventuele opvolgers zingen al rond. Overmars vertrok afgelopen weekend wegens het sturen van grensoverschrijdende berichten naar meerdere vrouwelijke collega's. Algemeen directeur Edwin van der Sar en de rest van de Ajax-leiding moeten nu op zoek naar een definitieve of eerst tijdelijke vervanger.

Marc Overmars

Spoed is geboden. De transfermarkt is weliswaar sinds vorige week gesloten, maar achter de schermen gaan gesprekken over mogelijke transfers en contracten gewoon door. De huurperiode van spits Brian Brobbey loopt bijvoorbeeld in de zomer al af. En Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad zullen vanwege een aflopend contract over vier maanden vertrekken.

Wie moet Overmars opvolgen? Maar bovenal, wie is er beschikbaar?

Marcel Brands

Misschien wel de beste kandidaat. Brands heeft als technisch directeur ervaring in binnen- en buitenland. Binnen de landsgrenzen werkte hij bij RKC, AZ en PSV. En met succes: hij werd één keer met AZ en drie keer met PSV landskampioen.

Marcel Brands

De afgelopen drie seizoenen stond Brands onder contract bij Everton. Hij is per direct beschikbaar. Want hoewel hij in april vorig jaar zijn contract nog met drie jaar verlengde, werd hij in Engeland op 5 december jongstleden ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten.

Nico-Jan Hoogma

Hoogma is niet per direct beschikbaar. Zijn contract als directeur topvoetbal van de KNVB loopt in juni 2022 af. Hij was bij de voetbalbond sinds begin 2018 verantwoordelijk voor het Nederlands mannen- en vrouwenelftal.

Nico-Jan Hoogma

Hoogma, die eerder ook werkte bij Heracles, stelde met succes Sarina Wiegman aan als bondscoach van de vrouwen. Aan de andere kant wordt de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach hem zwaar aangerekend.

Max Huiberts

Succesvol. Dat woord past zonder twijfel bij Huiberts. Sinds hij in 2016 begon als technisch directeur in Alkmaar rijgt AZ het ene transfersucces aan het andere. Van Vincent Janssen tot Myron Boadu. En van Guus Til tot Alireza Jahanbakhsh. Stuk voor stuk spelers die AZ veel geld opleverden.

Max Huiberts

Het is maar de vraag of Huiberts de oversteek naar Amsterdam wil maken. Een overstap ligt gevoelig in Alkmaar. En het is prettig werken in de betrekkelijk rust van Alkmaar. Zo liet algemeen directeur Robert Eenhoorn vorig jaar een mogelijke overgang naar zijn grote liefde Feyenoord lopen.

Frank Arnesen

Over gevoelige overstappen gesproken. Arnesen heeft weliswaar speciale gevoelens voor Ajax, hij speelde tenslotte midden jaren zeventig al voor de Amsterdamse club. Maar een verhuizing van Feyenoord naar de Johan Cruijff Arena zal niet goed vallen in Rotterdam-Zuid. De transfer van Steven Berghuis vorig jaar zomer maakte zo veel los bij de Feyenoord-supporters dat de Deen wel twee keer zal nadenken voor hij een nieuwe baan in Amsterdam accepteert.

1975: Sören Lerby en rechts Frank Arnesen bij stadion De Meer

Ervaring als technisch directeur heeft Arnesen zeker. Hij beschikt over een indrukwekkende lijst van clubs: Tottenham, Chelsea, HSV, Charkov en Anderlecht.

Arnesen is eventueel komende zomer beschikbaar. Zijn contract bij Feyenoord loopt in de zomer af.

Gerry Hamstra

Durft Ajax het aan om Hamstra aan de grote tafel te zetten? Hij is sinds april vorig jaar in dienst van de Amsterdamse club. Hamstra ondersteunde Overmars, met als belangrijkste onderdeel het contracteren van talentvolle jeugdspelers en de contractverlengingen van de spelers van Jong Ajax.

Gerry Hamstra

Hamstra werkte vijf jaar als technisch manager bij Heerenveen en was daarvoor onder meer zeven jaar hoofd jeugdopleiding bij Vitesse.

Hij kent de Amsterdamse organisatie, maar flinke internationale ervaring heeft Hamstra niet.

Patrick Kluivert

Een outsider. In Nederland heeft Kluivert weinig ervaring als technisch verantwoordelijke. Toch heeft hij twee mooie clubs in het buitenland op zijn lijst staan. In 2016 werd hij directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain. Drie jaar later werd hij benoemd tot hoofd jeugdopleiding bij FC Barcelona.

Patrick Kluivert

Kluivert heeft een troefkaart: sinds zijn beslissende doelpunt in de finale van de Champions League tegen AC Milan kan hij niet meer stuk bij de achterban in Amsterdam. En hij past in het beleid van Ajax: oud-spelers terug in de organisatie van de club.

Toch een verrassing?

Vijf namen. Vijf serieuze kandidaten. Of trekt Ajax een konijn uit de hoge hoed. Toch een buitenlandse technisch directeur? Van der Sar op de plek van Overmars en Ajax op zoek naar een nieuwe algemeen directeur? Jordi Cruijff? Of een totaal onverwachte keuze: Marciano Vink, Kenneth Perez? Mannen zonder ervaring.

Ervaring is ook niet alles. Overmars kwam in de zomer van 2012 naar Amsterdam. Hij had op dat moment alleen ervaring als bestuurslid technische zaken bij Go Ahead Eagles, dat in die jaren nog in de eerste divisie speelde.

Een man met ervaring of juist niet? Er zal snel een beslissing genomen moeten worden. Ajax heeft haast. De klok loopt namelijk langzaam door richting de zomertransferperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl