Politie en ME proberen actievoerders op de grond te krijgen
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Zeven actievoerders aangehouden bij ontruiming Sterrebos

In Born zijn politie, brandweer en de mobiele eenheid bezig met de ontruiming van het Sterrebos bij VDL Nedcar. Sinds anderhalve week zaten daar enkele activisten in een boom. Er zijn inmiddels vijf activisten uit een boom gehaald, één zit er nog in.

De politieactie begon vanochtend rond 07.30 uur aan de rand van het bos. Twee actievoerders kwamen enkele uren later vrijwillig naar beneden en zijn aangehouden door de politie. Een van hen zat al sinds het begin van de actie in een boom. Een derde activist is rond 11.00 uur door de politie uit een boom gehaald.

De politie ging daarna naar een andere plek in het Sterrebos waar nog enkele actievoerders in een boom zaten. Van hen zijn er drie inmiddels naar beneden gehaald. Dat gebeurde met behulp van een hoogwerker. De zevende actievoerder is buiten het bos aangehouden.

Een van de activisten werd daarna door de politie het bos uit gedragen:

Politie haalt activisten uit bomen Born en voert ze af

De laatste demonstrant is naar de top van een boom geklommen. De hoogwerker van de politie komt niet hoog genoeg. Door het laatste stuk te klimmen probeert de politie de laatste actievoerder uit de boom te halen.

Het is nog niet bekend hoelang die actie gaat duren. "Wij willen ieder persoon op een zorgvuldige manier uit de bomen halen, dat zal ook tijd kosten." De actievoerders worden gearresteerd, maar zullen ook een medische check krijgen. "Mocht het zo zijn dat iemand behoefte heeft aan medische ondersteuning, dan gaat hij of zij naar het ziekenhuis", zegt een woordvoerder van de politie.

Op de plek waar eerder vanochtend twee actievoerders uit de boom zijn gehaald is de kap van het bos inmiddels begonnen, meldt 1Limburg.

Anderhalve week geleden klommen actievoerders in bomen op het privéterrein van VDL Nedcar. Ze voeren actie tegen de kap van ongeveer zeven hectare van het bos, pal naast de autofabriek van VDL Nedcar. Het bedrijf wil daar een nieuwe productiehal bouwen. Sinds het begin van de actie zijn al meer dan twintig actievoerders aangehouden.

In een verklaring schrijft de gemeente Sittard-Geleen: "Na een zorgvuldige voorbereiding, omwille van de veiligheid van zowel actievoerders als beveiligers, politiemensen en medewerkers van hulpdiensten, is de politie nu gestart met het verwijderen van de actievoerders uit de bomen in het Sterrebos en het populierenbos."

Rond het bos zijn veel agenten:

Politie begint aan ontruiming Sterrebos in Born

Actiegroep Red het Sterrebos noemt het verschrikkelijk dat de politie overgaat tot ontruiming. "Het bos kan nu worden gekapt en VDL laat zien dat ze niet naar ons geluisterd hebben. De paar jonge boompjes die verplaatst worden, kunnen nooit een heel bos en het leefgebied vervangen", zegt een woordvoerder tegen 1Limburg.

Akkoord natuurcompensatie

VDL Nedcar laat weten dat er inmiddels een akkoord is bereikt voor natuurcompensatie. Afgesproken is onder meer dat het bedrijf 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 centimeter, zal herplanten in een naastgelegen natuurgebied. De bezwaarmakers, te weten de stichting De Groene Sporenwolf en de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland, hebben daarop hun lopende bezwaarprocedure bij de Raad van State ingetrokken.

Het hout van de bomen die wel gekapt worden, gaat naar scholen in Limburg die praktijkonderwijs geven in houtbewerking. Door er leerlingen onder meer houten banken, tafels, takkenwallen, bruggen en insectenhotels van te laten maken, wordt geprobeerd het gekapte hout in en rond het terrein van VDL een duurzame, nieuwe bestemming te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl