NOS Sport

Outfits gooien roet in het eten schansspringers: 'Een poppenkast, ik ben woedend'

"Een grote poppenkast", sprak Stefan Horngacher, bondscoach van de Duitse schansspringers, na de gemengde landenwedstrijd op de Winterspelen. Duitsland gold als topfavoriet voor goud, maar een diskwalificatie van een de schansspringsters gooide voor de Duitsers roet in het eten.

Slovenië pakte in de chaos het goud, Rusland en Canada respectievelijk zilver en brons. Maar de aandacht ging vooral naar de Finse official die het ene na het andere team in teleurstelling dompelde. Volgens hem vingen de afgekeurde outfits te veel lucht, waardoor een schansspringer langer blijft zweven en dus een beter resultaat kan behalen.

In totaal werden om die reden vijf atleten gediskwalificeerd bij de gemengde landenwedstrijd, naast de Duitse ook een Oostenrijkse, een Japanse en twee Noorse schansspringsters.

Strenger controleren op Spelen

Het gedoe met de outfits speelt al het hele seizoen. En er werd al aangekondigd strenger te controleren op de Spelen. Bij drie atleten werd het probleem na de eerste sprong in de eerste ronde geconstateerd.

De Duitse schansspringster Katharina Althaus tijdens haar sprong

Duitsland, de topfavoriet voor goud, kostte het de finale. Japan en Oostenrijk plaatsten zich wel maar begonnen door de diskwalificaties met een achterstand aan de tweede sprong. De Duitse bondscoach Horngacher liet zijn emoties bij de ZDF de vrije loop: "Ik ben woedend en ik begrijp er niets van. Wij waren helemaal super. Je kunt alleen maar teleurgesteld zijn om dit."

Ook opmerkelijk: Noorwegen kende geen outfit-problemen bij de eerste sprong, maar in de finale werden de twee vrouwen van het Noorse team alsnog gediskwalificeerd vanwege hun kleding. Daardoor konden zij allebei geen tweede score noteren.

Slovenen met gemak naar goud

De gemengde landenwedstrijd in het schansspringen maakt zijn debuut op deze Olympische Spelen in Peking. Voor elk land dat meedoet springen twee mannen en twee vrouwen, en de punten van de sprongen worden bij elkaar opgeteld om de ranglijst te bepalen.

De Sloveense schansspringster Ursa Bogataj is blij na haar sprong

Ondanks de consternatie werd er ook gewoon gesprongen in het National Ski Jumping Centre in Zhangjiakou. De Slovenen hadden hun outfits volgens de jury wel op orde en met name Ursa Bogataj deed het goed.

Met al goud op zak (ze won bij de vrouwen op de normale schans) kwam ze met haar eerste sprong tot 106 meter en een score van 133,1. Uiteindelijk sprongen de Slovenen, die bij de laatste drie WK's steeds vierde waren geworden, met gemak naar de titel. Het gat met de zilveren medaillewinnaar Rusland en de verrassende bronzen medaillewinnaar Canada was enorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl