NOS Sport

Sara Hector volgt Shiffrin op als olympisch kampioen reuzenslalom

Sara Hector volgt Shiffrin op als olympisch kampioen reuzenslalom

Zonder titelhouder Mikaela Shiffrin aan de start lag goud voor het oprapen op de reuzenslalom in Peking. Sara Hector, de Zweedse leider in het wereldbekerklassement, maakte daar het beste gebruik van en is de nieuwe olympisch kampioen.

Hector - de snelste in de eerste run - zette in run twee slechts de achtste tijd neer. Wellicht had de lange onderbreking van de wedstrijd door een lelijke botsing van de Amerikaanse Nina O'Brien - nummer zes na de eerste run - ermee te maken.

O'Brien raakte een van de laatste poortjes en kwam naar ten val. Ze bleef liggen na de finish, kreeg langdurig medische hulp en werd afgevoerd op een stretcher.

Federica Brignone (brons), Sara Hector (goud) en Lara Gut-Behrami (brons)

Vervolgens ging de Italiaanse Federica Brignone - derde na de eerste run - naar beneden en zette na een sublieme race overall de snelste tijd neer. Dat bleek genoeg voor zilver toen de Oostenrijkse Katharina Truppe - tweede na de eerste run - met een matige race op plek veertien eindigde in de tweede run.

Door de snelste tijd van de tweede run klom de Zwitserse Lara Gut-Behrami - achtste in run 1 - naar het brons. Andere favorieten verging het een stuk minder. Petra Vlhová werd 17de en Tessa Worley slechts 24ste.

Jelinkova viel uit in run 1

Eerder op de dag was de grootste kanshebber op goud, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, onderuit gegaan in de eerste run en deed daardoor niet meer mee.

Voor de Nederlandse Adriana Jelinkova liep de eerste run uit op een deceptie. Ze hield in het tweede deel van het parcours een bocht niet en miste een poortje. Na afloop verklaarde ze een zeer onrustige aanloop te hebben gehad op de race. Ze kampte met onzekerheid over een vals positieve coronatest, rugklachten en "angstaanvallen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl