Goud Feuz op koningsnummer skiën, uniek zilver 41-jarige Franse outsider

De olympische afdaling - het koningsnummer bij het skiën, waar de waaghalzen zich met ruim 130 kilometer per uur van de berg storten - is gewonnen door Beat Feuz. De Zwitser bleef de Fransman Johan Clarey (zilver op 0,10 seconde) en de Oostenrijker Matthias Mayer (brons op 0,16 seconde) voor.

Toen Feuz naar beneden ging had Mayer, de olympisch kampioen van 2014, de snelste tijd op de klok gezet. Met een versnelling in het slot van de race ging Feuz eroverheen. De 34-jarige Zwitser pakte op de spelen van Pyeongchang zilver op de Super G en brons op de afdaling.

Oudste ooit

Het zilver van Clarey is een opvallende. De Fransman, nummer negen in het wereldbekerklassement, is 41 jaar oud. Hij doet voor de vierde keer mee aan de Winterspelen en kwam nooit verder dan plek achttien. Clarey is de oudste olympische medaillewinnaar bij het skiën ooit.

Olympisch kampioen Feuz is in vorm. De nummer twee in het wereldbekerklassement won ook de laatste wereldbekerwedstrijd in Kitzbühel. De koploper in de wereldbeker, de Noor Aleksander Aamodt Kilde, kwam niet verder dan de vijfde plaats.

De mannen zouden aanvankelijk zondagochtend om 4.00 uur beginnen met de afdaling, maar de wedstrijdleiding schoof de start steeds vooruit vanwege sterke en verraderlijke wind. De wind ging gisteren maar niet liggen, waardoor de race naar vanochtend werd verplaatst.

Ruim 130 kilometer per uur

Het skiën vindt plaats in de provincie Yanqing, op tachtig kilometer ten noordwesten van Peking. De skiërs waren in aanloop naar de wedstrijd enthousiast over de olympische afdaling. De start was op een hoogte van 2.179 meter. De finish lag 900 meter lager.

Hoe ervaart een skiër de afdaling op de olympische piste? Deze beelden geven een goed beeld.