Reuters
NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse reddingswerkers minder dan een meter van 5-jarige Rayan

Reddingswerkers in Marokko zijn nog minder dan een meter verwijderd van de 5-jarige Rayan. Het kind viel dinsdag in een put en raakte beklemd op 35 meter diepte.

Vanochtend stuitten de hulpdiensten op een rotsblok. Daardoor werd de reddingsoperatie, die de vijfde dag is ingegaan, opnieuw bemoeilijkt.

Ondanks de tegenslag blijft het reddingsteam hoopvol. "Het was de bedoeling dat we gisteren klaar zouden zijn, maar de rots zorgt helaas voor vertraging", zegt Mourad Jazouli, ingenieur en lid van het reddingsteam. Hij denkt dat ze Rayan vandaag nog zullen bereiken.

Omstanders houden smeekbedes voor de jongen:

Omdat de schacht waarin de jongen vastzit erg smal is, lukte het niet om de jongen vanaf de bovenkant te bereiken. Met graafmachines is er horizontaal een zijingang naar de schacht gegraven, zodat hij via een tunnel kan worden gered. Dit lijkt de laatste mogelijkheid te zijn om het kind eruit te krijgen. "Een plan B is er eigenlijk niet", zegt correspondent Samira Jadir.

Zo ziet de reddingsoperatie eruit:

NOS

Hoe het met Rayan gaat, is onbekend. "De laatste update daarover was van gisteravond", zegt Jadir. Toen meldden Marokkaanse media dat de jongen enorm verzwakt is. Via een slang worden water en zuurstof naar het kind gepompt, zegt het crisisteam. Zorgpersoneel staat klaar voor de tunnel om snel hulp te kunnen aanbieden.

Vrees voor instorting

De reddingsactie in het dorp Imghrane, bij de stad Chefchaouen in het noorden van Marokko, is inmiddels wereldnieuws. In de omgeving van de put staan veel toeschouwers, tot ongenoegen van de autoriteiten. Die hebben dranghekken geplaatst om de toeschouwers en de pers op op afstand te houden.

Correspondent Samira Jadir zegt dat er in de loop van de dag ook verkeerde informatie is rondgegaan over de reddingsactie: "De autoriteiten geven niet regelmatig updates over de reddingsactie, waardoor het voor journalisten lastig is om te verifiëren wat wel en wat niet klopt. We krijgen geen persberichten, en moeten sprokkelen met de informatie die er is."

"Bovendien is er vanwege de grote belangstelling voor de reddingsactie ook veel behoefte aan informatie. Mensen leven mee, en er zijn bloggers die daarop inspelen door informatie te verspreiden die erg op de emotie gericht is, maar niet per se feitelijk juist is."

Er is dag en nacht doorgewerkt, maar vooralsnog zijn de reddingswerkers niet bij het jongetje gekomen:

Reddingsactie Rayan bemoeilijkt door rotsblok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl