AFP
NOS NieuwsAangepast

Reddingswerkzaamheden bij kleuter die vastzit in put Marokko vertraagd

De reddingswerkzaamheden om de vijfjarige kleuter Rayan uit een 35 meter diepe waterput in het noorden van Marokko te bevrijden zijn vertraagd vanwege instortingsgevaar. Een reddingswerker vertelt aan Marokkaanse media dat ze zo'n vijf meter bij het jongetje vandaan zijn. Andere media spreken over ongeveer 1,5 meter.

Op beelden is te zien dat er betonnen buizen klaarliggen die geplaatst kunnen worden om het jongetje te bevrijden. Hij zit al ruim drie dagen vast in de put. Autoriteiten kunnen nog niet zeggen hoelang het nog duurt om hem te bereiken. In de buurt van de put staan ambulances en een helikopter klaar om Rayan naar het ziekenhuis te brengen als hij levend uit de put wordt gehaald.

Ook wordt met grote machines nieuwe apparatuur naar het gegraven gat gebracht:

Reddingsactie voor kleuter Marokko nog altijd bezig

Honderden mensen rond de waterput volgen de reddingsoperatie. Aanvankelijk konden zij dicht bij de werkzaamheden komen, maar zij worden nu met dranghekken op afstand gehouden. De kleuter viel in de waterput toen zijn vader die aan het repareren was. Hij krijgt water en zuurstof via slangen, maar heeft volgens Marokkaanse media heeft het jongetje al "lange tijd" niets gedronken of gegeten. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat de schacht maar een halve meter breed is.

Reddingswerkers zijn in de put afgedaald, maar ze konden de jongen niet bereiken. Daarom is er parallel aan de put een gat gegraven. Daarvanuit graven ze naar hem toe. Met behulp van buizen gaan de reddingswerkers proberen om een tunnel te maken, om zo bij de jongen uit te komen. Volgens een correspondent van tv-zender Al-Arabiya mag de vader van het crisisteam naar zijn zoon kijken op een monitor.

Zo ziet de reddingsoperatie er nu uit:

NOS

Er wordt volgens de autoriteiten voorzichtig gewerkt, waardoor de reddingsoperatie veel tijd in beslag neemt. Het is lastig te zeggen hoelang het nog duurt. Eerder leek er geen contact te zijn met de jongen, maar media ter plaatse melden dat hulpdiensten het jongetje vanochtend toch op camerabeelden hebben zien bewegen. Het is verder onduidelijk hoe het met hem gaat.

De jongen zit vast in het dorp Tamorot, in de noordelijke provincie Chefchaouen. Eerder deze week hebben de hulpdiensten beelden van hem gemaakt door een smartphone te laten afdalen aan een koord. Hierop was te zien dat Rayan toen nog ademde en bewoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl