Vreugde bij de spelers van Cambuur
NOS Voetbal

'Succes eredivisieverrassing Cambuur kent een prijs; gezeur begint nu al'

Het blijft een opmerkelijk beeld voor wie naar de huidige stand van de eredivisie kijkt. Achter subtoppers FC Twente, AZ, Vitesse en FC Utrecht staat het gepromoveerde SC Cambuur op de achtste plaats.

Ter vergelijk: alleen NEC (seizoen 2015/2016) stond er deze eeuw als promovendus nóg beter voor in dit stadium van de competitie. De Nijmegenaren stonden destijds zelfs vierde.

Een razend knappe prestatie dus van de club uit Leeuwarden, zeker omdat Cambuur qua begroting bij de kleinste drie clubs van de eredivisie hoort. Daarnaast werd de club dit seizoen ook nog eens twee keer opgeschrikt door slecht nieuws.

Dubbel slecht nieuws

In de voorbereiding werd technisch manager Foeke Booij getroffen door een herseninfarct. En hoofdtrainer Henk de Jong was vanwege een cyste in zijn hoofd een aantal weken uitgeschakeld.

"Er staat bij ons een team op het veld, maar ook de kantoororganisatie werkt als een echt team", verklaart algemeen directeur Ard de Graaf. "We werken allemaal vanuit dezelfde visie en weten precies wat er speelt, omdat we dat elke dag met elkaar delen. Als er dan iemand wegvalt, neemt een ander die taken over. Iedereen staat klaar voor elkaar en is bereid om alles te geven voor de club. Dat is onze kracht."

Ondanks de tegenslagen gaat het Cambuur sportief dus voor de wind. "Het geheim van het succes van Cambuur? Dat is niet zo ingewikkeld hoor", steekt Geert van Tuinen, verslaggever van Omrop Fryslân, enthousiast van wal. Al meer dan 25 jaar volgt hij SC Cambuur op de voet, maar zo goed als dit seizoen waren de prestaties nooit.

De basis voor de huidige resultaten is al in 2019 gelegd. Cambuur begon dat seizoen in de eerste divisie met promotie als doel. Henk de Jong werd teruggehaald als hoofdtrainer en de selectie bestond veelal uit jonge talentvolle spelers, met Robert Mühren als veel scorend eindstation.

"De spelersgroep is ongelofelijk op elkaar ingespeeld en kan gewoon heel goed voetballen", aldus Van Tuinen. "Ze presteren daardoor al meer dan twee jaar top met elkaar".

"We zagen onbekende jongens als Jamie Jacobs en Mees Hoedemakers (beiden Jong AZ) binnenkomen en vroegen ons af wie dat waren", vervolgt Van Tuinen. "De Jong en zijn staf hebben die jongens vervolgens echt beter gemaakt en daar plukt Cambuur nu de vruchten van."

Mees Hoedemakers (links) en Jamie Jacobs op de rug gezien. Rechts Calvin Mac-Intosch.

Directeur De Graaf beaamt dat verhaal. "In 2019 hebben we deze ploeg gesmeed in combinatie met de technische staf. Dat klonk en klinkt nog steeds als een klok. Dat eerste seizoen werd afgebroken door de coronapandemie, maar we hebben het in 2020/2021 nog eens dik overgedaan. Dat het plan van 2019 nu zo rendeert is verrassend, maar ik heb altijd vertrouwen gehad in deze groep."

'Gezeur begint al een beetje'

De grote vraag is nu of Cambuur de prestaties kan continueren tot en met het einde van het seizoen en daarna kan doortrekken in het tweede seizoen in de eredivisie. Een cruciaal jaar, want vanaf 2023 hoopt Cambuur zijn nieuwe stadion te betrekken. Om dan een volgende stap te kunnen zetten is het van groot belang om op het hoogste niveau te spelen.

"Het gezeur begint nu al een beetje", vertelt Van Tuinen. "Issa Kallon wilde deze winter naar Konyaspor, de nummer twee van Turkije. Cambuur wilde hem alleen voor de hoofdprijs laten gaan. En Mees Hoedemakers kon naar de Deense topclub Midtjylland. Maar Cambuur vindt ze te belangrijk. Ze willen dit elftal bij elkaar houden om zo hoog mogelijk te eindigen. Daar valt wat voor te zeggen: hoe hoger je eindigt, hoe meer tv-geld er binnenkomt."

Issa Kallon viert feest na een 4-0 overwinning op Sparta.

"Maar dan volgend seizoen", vervolgt Van Tuinen. "Succes heeft altijd een prijs. Het kan zomaar zijn dat Kallon, Jacobs en Hoedemakers, maar ook aanvoerder Erik Schouten en centrale verdediger Calvin Mac-Intosch een stap willen maken. En Alex Bangura is een toplinksback, die zal vertrekken. Dan moet je vervangers halen. Lukt dat? En moet je dan een nieuw elftal bouwen, terwijl zo'n tweede seizoen altijd lastig is? Dat wordt echt een jaar van overleven, want daarna gaan ze over naar het nieuwe stadion."

'Historisch seizoen'

De Graaf erkent dat het lastig zal worden om de goede prestaties een vervolg te geven. Dat neemt niet weg dat de club gezonde ambities heeft voor de toekomst. "We zullen onze beste spelers kwijtraken. Dat is nu eenmaal onze plek in de voetbalpiramide. Maar dan moet je zorgen dat je met het geld dat binnenkomt je groep op kracht kan houden. Dat is een enorme uitdaging."

"We proberen niet alle spelers tegelijk te laten vertrekken en met sommigen hun contract nog een jaar te verlengen. Zo boetseer je verder aan het team. Maar we willen eerst dit seizoen goed afmaken. De spelers willen er een historisch seizoen van maken. Eentje waarvan je echt kan genieten als je er later op terugkijkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl