NOS Voetbal

Cambuur-duo treft oude liefde AZ: 'Tuurlijk leuk om hoger te staan dan je vorige club'

Cambuur-duo treft oude liefde AZ: 'Tuurlijk leuk om hoger te staan dan je vorige club'

Hun carrières kennen vooralsnog louter gelijkenissen. Allebei komen ze uit de jeugdopleiding van AZ, allebei wisten ze nooit door te breken in het eerste en allebei zochten ze hun heil elders. Samen gingen Jamie Jacobs en Mees Hoedemakers in de zomer van 2019 naar Cambuur.

In Friesland zijn beide 23-jarige middenvelders inmiddels basisspeler en doet de club, die vorig jaar promoveerde naar de eredivisie, het vooralsnog uitstekend. Cambuur staat op een knappe zevende plek en ontvangt vandaag nummer 12 AZ.

"Tuurlijk is het leuk als je hoger staat dan je oude club", reageert Jacobs met een glimlach. "Zo kijk je er wel naar. Het is fijn dat je het beter doet. Liever dit dan andersom."

"Voor mij voelt dat niet zo", vult Hoedemakers zijn ploeggenoot aan. "Het voelt lekker dat we zevende staan, maar ik kijk niet per se naar AZ. Je komt er vandaag en ik gun ze alles."

Jamie Jacobs

Met twaalf punten uit zeven duels is Cambuur dus voortvarend begonnen. En dan heeft de club de uitwedstrijden tegen PSV en Ajax al gehad. "Bizar eigenlijk dat we zo gestart zijn", lacht Hoedemakers. "Ik had dat niet verwacht, maar ben blij verrast."

Jacobs: "We grappen weleens dat we in de winterstop al veilig zijn. Die uitwedstrijden tegen PSV en Ajax waren lastig, maar verder hebben we het prima gedaan. Dat schept ook vertrouwen richting de volgende wedstrijden."

9-0 verlies

De uitwedstrijd tegen Ajax is genoemd en beide jongens voelen de volgende vraag al aankomen. Op 18 september werd de ploeg van Henk de Jong met 9-0 afgedroogd in de Johan Cruijff Arena. Hoe kon dat nou gebeuren?

"Weet je wat het is", begint Jacobs aan een verklaring. "Ik heb daarna ook wedstrijden van Ajax gezien. Wij waren daar op het verkeerde moment. Bij elke club die daar toen gestaan had, was het een grote uitslag geworden."

"FC Groningen ging voor het doel liggen en dan wordt het 3-0. Ook dat had meer kunnen worden. Het heeft ons doen realiseren dat we hard moeten werken om resultaten te boeken."

Mees Hoedemakers

Vandaag wacht dus opnieuw een ploeg uit de topvier. Alleen dit keer in het Cambuur-stadion. En dat blijkt dit jaar een zware uitwedstrijd voor veel tegenstanders, weet ook Hoedemakers.

"Het voelt heerlijk als de toeschouwers ons steunen. Ze doen dat ook door dik en dun. En natuurlijk thuis merk je dat heel erg. Het geeft je zo'n energieboost. Tegenstanders merken dat ook en dan merk je dat ze er ondersteboven van zijn. Dat is de kracht van deze club", aldus Hoedemakers.

"Cambuur is ook een hele warme club met de mensen die hier werken. En de manier waarop het leeft in de stad is ook mooi. Iedereen is positief en iedereen hoopt dat we het goed doen."

Vooralsnog blijft het duo dus nog wel even samenspelen. "En als Mees een mooie transfer maakt, kan ik misschien wel mee, haha", sluit Jacobs af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl