Egypte wint van Kameroen
NOS Voetbal

Niet Onana, maar 'Gabaski' penaltyheld: Egypte naar finale Afrika Cup

Egypte heeft Kameroen uitgeschakeld na strafschoppen en is de tweede finalist in de Afrika Cup. Na 120 minuten op de klok en een 0-0 stand moesten strafschoppen de beslissing brengen. Egypte wist er drie te verzilveren, thuisland Kameroen slechts één. De Farao's strijden zondag tegen Senegal voor toernooiwinst.

Vooraf werd veel verwacht van de aanvallers van de twee grootmachten in het Afrikaanse voetbal. Bij Kameroen blinken Vincent Aboubakar en Carl Toko Ekambi dit toernooi uit. Bij Egypte staat superster Mohamed Salah altijd in de schijnwerpers.

Vanaf de goedgevulde tribunes in het Paul Biya Stadion in Olembe zag Samuel Eto'o, bondsvoorzitter en oud-topspits van Kameroen, zijn ploeg fel van start gaan. Egypte werd flink onder druk gezet en kwam er nauwelijks uit.

'Oorlog'

Eto'o kreeg het er de afgelopen dagen van verschillende kanten flink van langs. "Het wordt oorlog," had hij gezegd over het duel met Egypte. Die uitspraak viel helemaal verkeerd.

De oud-speler van FC Barcelona en Internazionale zal het zo kwaad niet bedoeld hebben, maar in de context van de burgeroorlog in zijn eigen Kameroen en de militaire coup in Burkina Faso was de kritiek te verwachten.

Carlos Queiroz, bondscoach van Egypte, langs de lijn.

Ook de bondscoach van Egypte, de Portugees Carlos Queiroz, reageerde ontstemd. "Zijn opmerking laat zien dat hij als betaald voetballer niks geleerd heeft", zei hij. "Voetbal gaat niet om oorlog, maar om vreugde en blijdschap."

Onana redt

Reden tot blijdschap was er voor Queiroz bijna in de 56e minuut. Salah leek te gaan profiteren van een erbarmelijke terugspeelbal in de Kameroense defensie, maar Ajax-keeper André Onana kwam razendsnel uit en greep goed in.

Egypte liet zich in de tweede helft steeds vaker gelden. In het eerste bedrijf verstopte de ploeg zich, maar gaandeweg de wedstrijd ontworstelde het zich aan de houdgreep van Kameroen.

Vincent Aboubakar en Hamdy Fathy in duel

Na die opwindende fase na rust zakte het niveau weg. Beide teams waren te slordig aan de bal om tot kansen te komen.

Kameroen kwam door een onwaarschijnlijk hard afstandsschot van Samuel Gouet nog het meest in de buurt van een winnende treffer in de reguliere speeltijd. Zijn spectaculaire poging schampte de paal.

Salah tegen Mané

Het werd - vast tot tevredenheid van de eerste finalist Senegal - verlengen. Dat gebeurde overigens zonder bondscoach Quieroz, die twee keer geel kreeg voor protesteren.

Egypte kreeg in die extra tijd de beste kans, maar een gevaarlijke voorzet van Ramadan Sobhi vond geen eindstation.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Het leek een uitgelezen kans voor André Onana om een streep te zetten achter een voor hem ellendig jaar. Zover kwam het echter niet: het was de Egyptische (tweede) keeper Mohamed Abou Gabal, alias Gabaski, die met twee gestopte strafschoppen voor de beslissing zorgde.

Zondag kan Egypte voor de achtste keer de Afrika Cup winnen. De ogen zullen gericht zijn op Salah en Sadio Mané van Senegal, de twee teamgenoten van Liverpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl