Mohamed Salah heeft gescoord voor Egypte tegen Marokko

Egypte naar halve finales Afrika Cup na felle strijd met Marokko

In de kwarfinales van de Afrika Cup heeft Egypte met 2-1 gewonnen van Marokko. Het duel tussen de Noord-Afrikaanse landen stond bol van de spanningen en oververhitte momenten. Ook Senegal plaatste zich met een 3-1 zege op Equatoriaal-Guinea voor de laatste vier.

Bij Egypte stond sterspeler Mohamed Salah in de basis, bij Marokko speelde de in Nederland geboren Sofyan Amrabat de hele wedstrijd. Tarik Tissoudali (ex-Telstar, nu AA Gent) en AZ-speler Zakaria Aboukhlal mochten in de verlenging invallen.

Vroege penalty

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Marokko een penalty na een overtreding op Achraf Hakimi. Angers-middenvelder Sofiane Boufal benutte het buitenkansje: 1-0.

Daarna was het vooral Egypte dat de bal had, maar verder dan schoten van afstand kwamen het niet. Marokko-keeper Yassine Bounou, de laatste jaren vaste doelman bij Sevilla, verwerkte de ballen zonder moeite. Liverpool-ster Mohamed Salah was de eerste helft nagenoeg onzichtbaar.

Mohamed Salah

Bij Egypte liepen de gemoederen in de eerste helft vaak hoog op, uit protest tegen beslissingen van de scheidsrechter. Ahmed Hegazi, verdediger van Egypte, maande zijn spelers meerdere malen tot rust.

In de tweede helft begon Egypte sterk, met een goed schot van de in de rust ingevallen Trézéguet. Het duurde dan ook niet lang tot de gelijkmaker viel. Na een corner kwam de bal via de rebound uit bij Salah, die simpel de 1-1 binnenschoot. Het was pas zijn tweede goal van het toernooi in vijf wedstrijden.

Massale ruzie

De spanning liep hoog op in Kameroen en een kwartier voor tijd barstte de bom. Na een duel kregen Hakimi en Mostafa Mohamed het aan de stok, waarna er een massale ruzie uitbrak. De scheidsrechter moest tussenbeide komen en zelfs een speler hardhandig wegduwen om erger te voorkomen.

Uiteindelijk liep het met een sisser af en werd er geen rode kaart uitgedeeld.

Tien minuten voor tijd was Marokko dicht bij de 2-1 na een kopbal van Wolverhampton Wanderers-verdediger Romain Saiss. Egypte keeper-Mohamed Abougabal sloeg de bal tegen de lat. Mede door de redding bleef het 1-1 na 90 minuten en moest er een verlenging aan te pas komen bij een temperatuur van zo'n 30 graden.

De gemoederen liepen hoog op tussen Egypte en Marokko

Ondanks dat Marokko het beste van het spel had, was Salah er in de 100ste minuut ineens voorbij aan de zijkant. Hij legde de bal voor op Trézéguet die simpel de 2-1 kon binnentikken.

AZ-speler Zakaria Aboukhlal en ex-Telstar-speler Tarik Tissoudali werden in de verlenging nog ingebracht bij Marokko. Veel mocht het niet baten. Marokko creëerde helemaal niets en Egypte hield makkelijk stand.

Mané wijst Senegal de weg

Egypte speelt in de halve finale tegen thuisland Kameroen. De andere halve finale gaat tussen Burkina Faso en Senegal, dat Equatoriaal-Guinea met 3-1 versloeg. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd ging het vooral over de gezondheid van Senegals sterspeler Sadio Mané.

Sadio Mané (l) en Iban Salvador Edu (r)

In de vorige ronde tegen Kaapverdië kwam Mané hard in botsing met de Kaapverdische doelman Vozinha en werd hij later, nadat hij had gescoord, vanwege duizeligheidsklachten gewisseld. Onderzoek in het ziekenhuis bracht geen schade aan het licht en tegen de wens van Liverpool in werd Mané speelfit verklaard.

Met een assist bij de openingsgoal van Famara Diédhiou toonde Mané zijn waarde. Jannick Buyla zorgde voor de verrassende gelijkmaker, waarna invallers Cheikhou Kouyaté en Ismaïla Sarr de wedstrijd beslisten. Mané speelde de hele wedstrijd uit en kan verder dromen van een finale, mogelijk tegen Liverpool-teamgenoot Salah.