De Turkse president Erdogan (rechts) met zijn Oekraïense collega Zelenski
NOS Nieuws

Turkse president Erdogan moet evenwichtskunst beoefenen in Kiev

In de reeks bezoeken van buitenlandse leiders aan Oekraïne komt vandaag de Turkse president Erdogan langs in Kiev. Hij heeft een goede relatie met de Russische president Poetin en Turkije heeft zich aangeboden als bemiddelaar in de crisis rond Oekraïne.

Erdogan zal diplomatieke evenwichtskunst moeten laten zien, want Turkije heeft als lid van de NAVO beloofd dat het zijn bondgenootschappelijke verplichtingen zal nakomen als Rusland Oekraïne binnenvalt. De Russen hebben een groot aantal manschappen samengetrokken in het grensgebied met Oekraïne: tot nu toe wordt gemeld dat dat er ruim 100.000 zijn, maar de Oekraïense minister van Defensie stelt dat het al is opgelopen tot zo'n 115.000 man.

De vrees bestaat dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Moskou spreekt tegen dat er zulke plannen zijn, maar wil wel allerlei garanties van het Westen over de toekomstige status van zijn buurland: Oekraïne mag wat Rusland betreft bijvoorbeeld nooit toetreden tot de NAVO. Het bondgenootschap zegt dat die keuze aan Oekraïne zelf is.

Turkije wil proberen de angel uit dit conflict te halen en zegt dat zowel Oekraïne als Rusland daarvoor openstaat. Ankara is tegen het voornemen van de andere NAVO-landen om sancties tegen Rusland in te stellen als het tot een inval in Oekraïne komt. Turkije heeft alle belang bij stabiliteit in de regio, want de landen grenzen alle drie aan de Zwarte Zee.

Voorafgaand aan Erdogans bezoek werd al duidelijk dat Turkije en Oekraïne gezamenlijk drones gaan bouwen. Turkije is in die technologie wereldwijd koploper en heeft - tot ongenoegen van Rusland - al veel drones verkocht aan Oekraïne. Ook zullen beide landen een vrijhandelsverdrag sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl