Kamp Al-Roj in Noordoost-Syrië
NOS NieuwsAangepast

Nederland haalt vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen terug uit Syrië

Nederland heeft vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in het noorden van Syrië. Ze zijn vanochtend uit het kamp opgehaald, maar het is niet bekend waar ze op dit moment zijn.

Nederland haalt de vrouwen terug zodat ze hier vervolgd kunnen worden. Als ze niet voor april zouden terugkomen, zou de strafvervolging worden beëindigd en zouden de vrouwen niet meer berecht kunnen worden vanwege deelname aan terreurgroep IS.

"Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie", schrijven ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

De vrouwen worden bij aankomst aangehouden om strafrechtelijk te worden vervolgd. Waarschijnlijk gaan ze naar de enige terroristenafdeling voor vrouwen in Nederland. Deze penitentiaire inrichting in Zwolle is zowel een huis van bewaring (voor voorarrest), als een gevangenis. Het is aannemelijk dat de vijf vrouwen daar vandaag naartoe gaan.

Open armen

Bert Klijn, wiens dochter Amber met haar twee kinderen (4 en 5 jaar) wordt teruggehaald, reageert opgetogen. "De regering doet dit pas omdat straffeloosheid dreigde, er was wel een gerechtelijke uitspraak voor nodig. Maar dat maakt nu niet uit, we zijn verschrikkelijk blij en gaan de kleinkinderen met open armen ontvangen."

Klijn en familieleden van andere IS-vrouwen zijn gescreend door de Kinderbescherming of ze de kinderen kunnen opvangen en worden begeleid door psychologen en andere hulpverleners,

Nadat IS-vrouw Ilham B. uit Syrië was opgehaald, was Klijn al hoopvol dat ook zijn dochter en kleinkinderen zouden terugkeren:

Vader Syriëganger hoopvol dat dochter naar Nederland komt: 'Regering kan nu niet anders'

In Al Roj zijn twee broertjes van drie en zes jaar zonder ouders achtergebleven, vertelt hun oom vanuit Nederland. "Hun moeder is in 2019 in Baghuz doodgeschoten door een sluipschutter. Mijn broer Hatim sloeg toen op de vlucht met zijn twee zoons. Ik weet dat Hatim zich uiteindelijk heeft overgegeven en ergens vastzit. De kindjes zijn nu alleen in Al Roj."

Volgens AIVD-cijfers zijn sinds 2012 zo'n 100 vrouwen uitgereisd naar IS-gebied. Een deel van hen is teruggekeerd, een ander deel overleden en een deel zit nog daar. Betrokken advocaten en mensen uit het kamp denken dat er nog een stuk of twaalf vrouwen in Al Roj zitten.

In juni haalde Nederland Ilham B. uit Gouda en drie kinderen naar Nederland. Tot dan toe zei het kabinet steeds dat het ophalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrische kampen te gevaarlijk was.

Na de terughaalactie van Ilham B. zeiden de toenmalige ministers Grapperhaus (Jusititie en Veiligheid) en Kaag (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer dat het terughalen van Nederlandse IS'ers uit kampen in Noord-Syrië zeker geen gewoonte zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl