Zwaardere straf voor Jos B. in hoger beroep: 16 jaar cel in zaak Nicky Verstappen
Jos B. heeft een hogere straf gekregen voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch legde vandaag 16 jaar cel op.
Eerder kreeg Jos B. 12,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte toen doodslag niet bewezen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde vandaag dat daar wel genoeg bewijs voor is.
De rechter nam in zijn oordeel mee dat B. geweld gebruikte dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van Nicky. Hoewel de exacte doodsoorzaak van de jongen nooit is vastgesteld, kan het volgens het hof niet anders "dan dat hij is overleden aan smoren, al dan niet in combinatie met stress."
Daarmee is niet alleen ontvoering en ontucht bewezen, maar ook doodslag. Door zijn hand over de mond van zijn slachtoffer te houden, heeft Jos B. volgens het gerechtshof het risico aanvaard dat Nicky zou overlijden. "Hij wilde dit misschien niet, maar hij wilde het ook niet vermijden en heeft het gevolg op de koop toe genomen."
Nooit spijt betuigd
De rechter woog in zijn oordeel mee dat de nabestaanden twintig jaar lang in onzekerheid hebben geleefd over de vraag of er ooit iemand verantwoordelijk zou worden gehouden voor de dood van de 11-jarige jongen in 1998. Dat heeft extra leed veroorzaakt bij de nabestaanden van Nicky, in het bijzonder zijn ouders en zus.
Ook nam de rechter in overweging dat Jos B. nooit spijt heeft betuigd, en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Jos B. heeft altijd ontkend.
"De nabestaanden zullen nooit weten hoe Nicky zich zou hebben ontwikkeld", zei de rechter. "Zijn dood heeft diep ingegrepen in het leven van zijn ouders en zijn zus. Zijn vader heeft benadrukt dat Nicky nog iedere dag wordt gemist."
De rechter noemde ook de rol van de in juli doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die altijd aandacht is blijven vragen voor de zaak en de ouders van Nicky Verstappen bijstond. In de rechtszaal was de zoon van De Vries, Royce, aanwezig om de nabestaanden van de jongen te ondersteunen.
Kijk hier een korte samenvatting van het oordeel van het Gerechtshof:
Het hoger beroep kreeg eind vorig jaar een opvallende wending, toen een voormalig medegevangene van Jos B., Bekir E., tegenover het gerechtshof verklaarde dat B. het doden en misbruiken van Nicky zou hebben bekend. Maar het hof schoof die getuigenverklaring in het arrest terzijde. Die was niet betrouwbaar genoeg, vinden de rechters. Dat vond overigens ook het OM zelf.
Jos B. gaat tegen het vonnis in cassatie. Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof na afloop van de uitspraak weten. Daarbij wil de advocaat dat er wordt gekeken naar zijn verzoek tot extra DNA-onderzoek. Ook wil Roethof bezwaar maken tegen het feit dat het gerechtshof in het oordeel eerdere zedenzaken van Jos B. erbij haalde, uit de jaren 80. Die zaken zijn destijds geseponeerd.
Decennialange zaak
Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. In 2008 slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. Nog eens tien jaar later, in 2018, kon Jos B. aan dat dna-spoor worden gekoppeld.
B. heeft altijd verklaard dat hij de jongen in augustus 1998 dood had gevonden op de Brunssummerheide. Zelf zou hij daar niks mee te maken hebben gehad.