Rechtbanktekening Jos B. tijdens hoger beroep in Den Bosch in zaak-Nicky Verstappen
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

In hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Jos B. voor dood Nicky Verstappen

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Jos B. (59) voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998.

Jos B. werd vorig jaar door de rechter in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van de jongen, met de dood tot gevolg. Zowel justitie als B. ging daarna in hoger beroep.

Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 van een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. In 2008 slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. Nog eens tien jaar later, in 2018, kon Jos B. aan dat dna-spoor worden gekoppeld.

Doodslag eerder niet bewezen geacht

De rechter in Maastricht achtte eerder gekwalificeerde doodslag - iemand opzettelijk doden om een ander misdrijf te verhullen - niet bewezen. Onterecht, vindt het OM, dat wees naar het zedenverleden van Jos B. "Hij heeft eerder geweld gebruikt om seksuele handelingen mogelijk te maken."

Zeker negentien dna-sporen die op de jongen zijn aangetroffen, zijn gekoppeld aan B.. Tegenover dat materiaal staat volgens justitie "geen aannemelijk verhaal" van de verdachte, meldt 1Limburg. Een deskundige vindt de hoeveelheid dna bovendien beter passen bij "langdurig en intensief contact" dan bij het "oppervlakkige contact" dat Jos B. met Nicky zegt te hebben gehad.

Jos B. deelde tijdens het hoger beroep met het hof zijn allereerste verklaring, die hij op schrift stelde vlak na zijn aanhouding in de zomer van 2018. Volgens zijn advocaat komt die overeen met het verhaal dat B. al sinds het begin van zijn rechtszaak vertelt. Hij zou de 11-jarige Nicky Verstappen in augustus 1998 dood hebben gevonden op de Brunsummerheide. Zelf zou hij daar niks mee te maken hebben gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl