Backpackers gaan weer (ver) op reis: 'Soms lijkt het alsof corona niet meer bestaat'
Erika de Joode en Jules Jessurun
redacteuren Online
Erika de Joode en Jules Jessurun
redacteuren Online
Nu grenzen langzaamaan weer opengaan en coronamaatregelen worden versoepeld, trekken Nederlanders er weer vaker op uit. Reisorganisaties zien het aantal Nederlandse backpackers de laatste maanden fors toenemen. Vooral landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn populair.
"Sinds begin september, het begin van het tussenjaar voor jongeren, is het ontploft", zegt Joey Spraakman van Oak Travel, een reisbureau dat zich richt op verre reizen voor een jong publiek. "We zitten nu op het niveau van voor corona, terwijl sommige populaire landen als Nieuw-Zeeland nog steeds dicht zijn."
Spraakman zegt dat vooral Costa Rica en Mexico in trek zijn. "Sommige jongeren willen graag naar Bali, maar dat kan nog niet. Dus zoeken ze naar alternatieven. Wij bieden ook taal- en surfreizen aan, en onze partners zeggen dat ze de toestroom bijna niet meer aan kunnen."
Top 3: Mexico, Colombia, Costa Rica
Ook Hostelworld, wereldwijd een van de grootste online boekingssites voor hostels, ziet onder Nederlandse klanten de populariteit van Midden- en Zuid-Amerikaanse landen toenemen. De afgelopen drie maanden kozen Nederlandse backpackers het vaakst voor Mexico, Colombia en Costa Rica (in die volgorde), laat een woordvoerder van het platform weten. Ook Guatemala, Panama en Peru staan in de top 10.
Volgens de woordvoerder volgen Nederlanders daarmee een wereldwijde trend onder backpackers. Hostelworld verwacht dat Mexico en Costa Rica ook in 2022 populaire bestemmingen blijven, nu de situatie in populaire backpackerbestemmingen als Australië en Nieuw-Zeeland voorlopig onzeker is.
Bij het online hostelplatform nam het aantal boekingen van Nederlandse reizigers deze maand met 12 procent toe ten opzichte van december. Het boekingsplatform zegt te verwachten dat het totale aantal Nederlandse boekingen in januari en februari 20 procent hoger zal uitvallen dan eind vorig jaar.
De Nederlandse backpacker Lisa gelooft die cijfers wel. De 23-jarige inwoner van Leiden is al 2,5 week op reis in Mexico en komt daar veel Nederlanders tegen. "Het is echt niet normaal. Ik was laatst op het eiland Holbox, daar leek het Katwijk wel."
Veel Nederlanders hebben net als zij voor Mexico gekozen vanwege de relatief soepele coronaregels daar. Bij aankomst is geen negatieve PCR-test, of vaccinatie- of herstelbewijs nodig en toeristen hoeven niet in quarantaine.
Ontsmetten
"Je moet hier op sommige plekken een mondkapje op, afhankelijk van waar in Mexico je bent. En soms moet je je temperatuur laten meten en je handen ontsmetten voordat je een winkel ingaat." Maar verder voelt het hier heel vrij, vindt Lisa. "Soms lijkt het of corona niet bestaat."
Dat Mexico - net als heel veel andere landen - nog altijd oranje kleurt op de wereldkaart van reisadviezen, baart Lisa niet zo veel zorgen. "Van tevoren was ik bang dat Mexico rood zou worden, dan zou ik niet meer kunnen gaan. Maar nu ben ik niet meer zo bang. Ik ben goed verzekerd."
Reisorganisaties herkennen dat toeristen weer vaker naar 'oranje' bestemmingen reizen, onder meer omdat sommige reisverzekeringen eventuele coronagerelateerde kosten die daar moeten worden gemaakt, inmiddels vergoeden.
"Als je de cijfers ziet, lijken mensen niet meer echt rekening te houden met code oranje", zegt Anouk Liebers van Travix, het moederbedrijf van onder meer CheapTickets en Vliegwinkel. Het ticketbedrijf zag de vraag naar vluchten naar oranje bestemmingen de afgelopen weken flink toenemen.
Er werden bij Travix vooral veel vliegreizen binnen Europa geboekt, maar vergeleken met vorige maand is er in Nederland nu zo'n 14 procent meer vraag naar verre reizen. "Steden als New York en Istanbul zijn populair, maar we zien ook grote stijgingen naar Thailand, Indonesië, Mexico, Sri Lanka , Colombia en Costa Rica."