ANP
NOS Nieuws

Vanaf woensdag strengere regels voor reizigers uit niet-Schengenlanden

Vanaf woensdag gelden strengere regels voor reizigers die vanuit niet-Schengenlanden naar Nederland komen. Zij moeten dan een negatieve testuitslag laten zien, ook als ze volledig zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van corona.

Als testbewijs geldt een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud of een sneltest van maximaal 24 uur voor vertrek. De aangescherpte inreisregels gaan uiteindelijk ook in de rest van de EU gelden, maar in Nederland worden ze alvast ingevoerd.

Verder moeten reizigers uit alle landen die zijn aangemerkt als gebieden met een zeer hoog risico vanaf woensdag tien dagen in quarantaine. Nu geldt die quarantaineplicht in veel gevallen alleen voor mensen zonder herstelbewijs of vaccinatiebewijs. Alleen voor reizigers uit 'landen met een zorgwekkende virusvariant', zoals Zuid-Afrika, gold de quarantaineplicht ook al voor gevaccineerden.

Vanaf woensdag komt daar onder meer het Verenigd Koninkrijk bij. Overigens mogen reizigers die op de vijfde dag na aankomst in Nederland negatief testen bij de GGD eerder uit quarantaine.

In de persconferentie lichtte demissionair minister De Jonge de nieuwe regels kort toe:

De Jonge wil regels voor reizen en vakanties verder aanscherpen

Uiteindelijk is het volgens De Jonge denkbaar dat aan het Europese 'coronapaspoort' ook een negatieve testuitslag wordt toegevoegd. Dan zou dus ook voor reizen binnen de EU een testverplichting gaan gelden.

Maar "dat gaan we niet alleen als Nederland doen", zei De Jonge daarover. De komende weken wordt op Europees niveau overlegd over dit onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl