Alizé Cornet bereikt de kwartfinales van de Australian Open EPA

Voor het eerst in haar lange carrière is het de Française Alizé Cornet gelukt de kwartfinales van een grandslamtoernooi te bereiken. Maandag kreeg de nummer 61 van de wereld dat voor elkaar door op de Australian Open de als veertiende geplaatste Simona Halep te verslaan: 6-4, 3-6, 6-4.

Cornet bleek in Melbourne minder last te hebben van de hitte dan de in 2022 ongeslagen Halep (acht zeges). Al in de tweede set stond de Roemeense geregeld bij te komen na rally's.

In de laatste set en met twee matchpoints vocht Halep nog met alles wat ze in zich had. Na elk punt boog de voormalig nummer één van de wereld even over haar tennisracket om weer op adem te komen voor het volgende punt.

Zestig grandslams op rij

De Roemeense werkte de twee matchpoints knap weg, maar moest uiteindelijk toch toegeven. Cornet serveerde op 5-4 in de derde set voor de wedstrijd en klaarde de klus, waarna ze in tranen van geluk uitbarstte.

De aanhouder wint, zo blijkt maar weer. De 32-jarige Cornet heeft maar liefst zestig grandslamtoernooien op rij gespeeld, maar kwam daarin nooit verder dan de achtste finales.

Halep weert zich kranig maar komt toch tekort tegen taaie Cornet Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Cornet treft in de kwartfinales Danielle Collins, die zich eerder op de dag wist te plaatsen. De Amerikaanse was na een boeiende strijd net iets sterker dan de Belgische Elise Mertens: 4-6, 6-4, 6-4.

Beide speelsters zochten waar het kon de aanval en sloegen meer winners dan afzwaaiers. De twee staan op de wereldranglijst ook niet ver van elkaar verwijderd, Mertens staat 26ste en Collins is de nummer 30 van de wereld.

Slijtageslag

Collins maakte in de derde set een achterstand goed en trok uiteindelijk aan het langste eind. Mertens had al op knappe wijze twee matchpoints weggewerkt, maar bij de derde sloeg ze haar negende dubbele fout in de partij die maar liefst drie uur duurde.

De Amerikaanse bereikte met de zege voor de tweede keer de laatste acht in Melbourne.

Kaia Kanepi uit Estland verslaat de als tweede geplaatste Sabalenka EPA

Niet alleen Cornet zorgde voor een daverende verrassing op het grandslamtoernooi, ook Kaia Kanepi deed dat door Aryna Sabalenka in de achtste finales uit te schakelen. De Etse, met een wereldnotering van 115, klopte de Wit-Russin met 5-7, 6-2, 7-6 (7).

Sabalenka had in haar drie voorgaande partijen in Melbourne al 42 dubbele fouten geslagen, tegen Kanepi kwamen daar nog eens vijftien bij. Toch overleefde Sabalenka vier matchpoints en sleepte ze een tiebreak uit het vuur. Daarin ging ze kopje onder.

De 36-jarige Kanepi heeft nu op alle vier de grandslamtoernooien de kwartfinales bereikt. Op de Australian Open treft ze Iga Swiatek die in de achtste finales afrekende met Sorana Cirstea.

Iga Swiatek bereikt de kwartfinales van de Australian Open EPA

De Poolse, als nummer zeven geplaatst in Melbourne, moest wel diepgaan om zich te ontdoen van haar tegenstander: 5-7, 6-3, 6-3. De 31-jarige Cirstea haalde de hele partij een hoog niveau, vaak voldoende om de elf jaar jongere Swiatek af te troeven. Na kansen over en weer sloeg de Poolse in de derde set bij een stand van 3-3 hard toe.

Ze brak Cirstea op love en vervolgens ook op haar eigen opslagbeurt. In de negende game brak ze de Roemeense (WTA-38) opnieuw op love. Het is voor Swiatek, winnares van Roland Garros in 2019, de eerste keer dat ze de kwartfinales haalt op de Australian Open.

STER reclame