NOS WielrennenAangepast

Vos en Iserbyt in topvorm naar WK na spectaculaire zeges in Hoogerheide

Marianne Vos en Eli Iserbyt hebben de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Hoogerheide reed Vos in de slotronde weg bij Lucinda Brand en Puck Pieterse en soleerde naar de winst.

Bij de mannen was Iserbyt de beste na een razendsnel en spectaculair koersverloop. De Belg, die voorafgaand aan de vijftiende en laatste wereldbekerwedstrijd al zeker was van de eindzege, was Lars van der Haar en Tom Pidcock de baas in een spektakelstuk.

Iserbyt heeft langste adem in spectaculaire wereldbekerveldrit in Hoogerheide

Mathieu van der Poel won vijf van de laatste zes edities van de Grote Prijs Adrie van der Poel. Door blessureleed was Van der Poel er vandaag niet bij en ook Wout van Aert heeft zijn vizier al gericht op het klassieke voorjaar op de weg. Ook zonder de twee matadoren werd het een strijd om de vingers bij af te likken.

Iserbyt miste zijn start en moest in de achtervolging. Dat gold ook voor Pidcock, maar het multitalent uit Leeds had drie ronden nodig om het gat op de razendsnel gestarte Lars van der Haar en Quinten Hermans te dichten. Eenmaal bij de twee koplopers stampte Pidcock door en lokte daarmee foutjes uit bij zijn metgezellen.

Glijpartij Van der Haar

Die fout kwam er ook: Van der Haar nam te veel risico in een afdaling, schoof onderuit en kreeg Hermans, Iserbyt en Corné van Kessel over zich heen getuimeld. Na afloop zou Van der Haar zich zelfs excuseren voor de val. "Ik baal van die val. Daarmee heb ik niet alleen mijn eigen wedstrijd, maar ook die van anderen om zeep geholpen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

 • NOS
  Lars van der Haar schuift onderuit in de wereldbekerwedstrijd van Hoogerheide.
 • NOS
  Eerder in de wedstrijd maakte Toon Aerts een stevige smak.

Pidcock ontsprong de dans en sloeg meteen een groot gat. Met nog vier ronden te gaan was de voorsprong van de ontketende Pidcock vijftien seconden op het trio Iserbyt, Van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Dansend op de pedalen over de Brabantse Wal leek Pidcock onbedreigd af te gaan op een bijzondere trilogie: hij won zijn eerste wereldbekerwedstrijd half december in Rucphen. In januari was hij de beste in Hulst en dus kon hij in Hoogerheide zijn derde wereldbekerveldrit winnen, allemaal in Nederland.

Bloedstollende slotfase

Niets bleek minder waar. Drie ronden voor het einde zette Iserbyt de turbo aan: Van der Haar moest als eerste passen en even later schakelde Vanthourenhout zichzelf uit met een fout tussen de balken.

Meter voor meter kroop Iserbyt richting Pidcock en in de voorlaatste ronde had hij de Brit te pakken. Daarna ontspon een bloedstollende slotfase, want ook Van der Haar en Vanthourenhout wisten nog terug te keren.

 • NOS
  De uitslag van de wereldbekerveldrit in Hoogerheide.
 • NOS
  De eindstand in de wereldbeker voor mannen 2021/2022.

Nek aan nek sprintend begonnen de vier aan de slotronde. Iserbyt sloeg als eerste een gat, maar in de laatste honderden meters leek Pidcock alsnog het gat te dichten. Iserbyt hield echter stand en achter zijn rug sprintte Van der Haar zelfs nog naar de tweede plaats.

"Balen eigenlijk, dat ik niet bij Eli kon blijven", zei Van der Haar na afloop. "Misschien had ik hem er ook nog kunnen afsprinten. Maar dit geeft vertrouwen voor het WK. Ik heb tot nu toe de kampioenschappen kunnen winnen. En ik ga er alles aan doen om ook dat laatste truitje te pakken."

Visitekaartje Vos

Ook bij de vrouwen belooft de strijd om de wereldtitel volgende week razend spannend te worden. Bij de generale repetitie in Hoogerheide gaf Marianne Vos - zestien jaar geleden voor het eerst wereldkampioene - in ieder geval haar visitekaartje af.

Vos begon het wereldbekerseizoen met twee zeges in de VS, nam daarna een pauze, keerde half december terug, werd tweede in de sneeuwcross van Val di Sole, won in Rucphen en pakte ook nog even haar zevende nationale titel.

Vos overtuigt in generale repetitie voor WK en wint in Hoogerheide

Toch is Vos niet de vrouw van dit veldritseizoen. Dat is Lucinda Brand, die zaterdag in het Belgische Hamme alweer haar zeventiende veldrit van het seizoen won. Dit keer had de 32-jarige wereldkampioene niet haar beste dag en had ze geen antwoord op de versnelling van Vos.

In de sprint om de derde plaats hield Brand de 19-jarige Puck Pieterse nog wel net achter zich. Denise Betsema beleefde op haar verjaardag een mindere dag en werd slechts achtste.

'Vos nu ook favoriet voor WK, dat heeft ze vandaag bewezen'

Na afloop werd vooral vooruitgekeken naar volgende week. Dinsdag reizen Brand, Vos en de andere Nederlandse veldrittoppers af naar het Amerikaanse Arkansas, waar komend weekend de wereldkampioenschappen worden verreden.

Winnende Vos tankt vertrouwen voor WK: 'Fijn om met dit in de rugzak af te reizen'

Brand is de titelverdediger, maar weet dat prolongatie niet eenvoudig zal zijn. "Of Vos nu ook favoriet is voor de wereldtitel? Dat denk ik wel ja, dat heeft ze vandaag wel bewezen."

"Dit zegt niets over volgende week", bezweerde Vos zelf. "Maar het is wel fijn om met dit in de rugzak af te reizen."

Brand wint wereldbeker

Vooraf was Brand al zeker van de eindzege in het wereldbekerklassement. De 32-jarige renster deed aan dertien van de vijftien wereldbekerraces mee, won er zes en haalde maar één keer het podium niet.

De 19-jarige Pieterse stond voor de zesde keer dit seizoen op het wereldbekerpodium.

 • NOS
  De uitslag van de wereldbekerwedstrijd veldrijden voor vrouwen in Hoogerheide.
 • NOS
  De eindstand in de wereldbeker veldrijden voor vrouwen 2021/2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl