Merel Conijn heeft voor het eerst in haar carrière de Daikin NK allround op haar naam geschreven. Bij de mannen werd Marcel Bosker voor de tweede keer Nederlands allroundkampioen.

Dankzij haar zege in Thialf mag Conijn begin maart deelnemen aan de WK allround in Hamar. Bosker had al een ticket op zak, waardoor ook nummer twee Beau Snellink mag afreizen naar Noorwegen.

De 20-jarige Conijn verdedigde op de 5.000 meter een voorsprong van ruim vier seconden op Joy Beune, die eerder op de dag de 1.500 meter had gewonnen. De nummers een en twee van het klassement reden in de slotrit tegen elkaar.

Beune, die in 2019 al eens tweede werd op de NK allround, zette de aanval in en reed een aantal ronden enkele seconden voor Conijn uit. De klassementsleidster liet zich echter niet intimideren en ging in de tegenaanval. Ze versnelde, haalde Beune in en liet haar concurrente vervolgens ver achter zich.

"Heel veel blijdschap", omschreef Conijn na afloop haar gevoel. "Ik voelde elke keer dat ze onderdoor wilde komen. Ik had zoiets van: ik moet me nu niet gek laten maken en me op m'n technische punten focussen. Ik voelde wel dat ik die versnelling nog in me had."

'Heel veel blijdschap' bij allroundkampioene Conijn: 'Mag gewoon naar Hamar'

Conijn won niet alleen de rit, maar pakte ook haar eerste afstandszege van het toernooi. Het was voor het eerst dat Conijn de slotafstand van de NK allround mocht rijden. Haar beste prestatie tot nu toe was een elfde plaats op het toernooi van vorig jaar.

Bosker oppermachtig

Bij de mannen was Bosker, die in 2018 al eens de nationale allroundtitel pakte, oppermachtig. Hij had voorafgaand aan de afsluitende 10.000 meter negentien seconden voorsprong op de nummer twee, Tjerk de Boer.

Bosker via 'zakelijke rit' naar nationale allroundtitel: 'Is toch iets moois'

Hij liet zijn concurrent al snel achter zich op de 10 kilometer en reed zodoende onbedreigd naar de winst. De Boer voelde op zijn beurt wel de hete adem van Snellink in z'n nek. Snellink, die voorafgaand aan de slotafstand vijf seconden achterstand had op De Boer, reed een persoonlijk record op de langste afstand.

De Boer kon de hoop op de tweede plaats en daarmee een ticket voor de WK allround echter al snel laten varen. Het gat met de tijd van Snellink was al snel groter dan vijf seconden en bij de finish was De Boer bijna een minuut langzamer. De Boer zakte naar de vijfde plaats in het eindklassement.

Titelhouders niet aanwezig

De kampioenen van vorig jaar, Antoinette de Jong en Patrick Roest, verdedigden hun titel dit weekeinde niet. En zij waren niet de enigen die ontbraken: het merendeel van de olympiërs koos ervoor om niet van start te gaan. Bosker en reserves Melissa Wijfje, Conijn en Snellink wilden nog wel een keer de benen in wedstrijdverband testen voordat ze naar China afreizen.

Over twee weken worden in Peking de eerste olympische schaatsmedailles verdeeld.

STER reclame