Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne AFP

Volgens de Britse inlichtingendiensten wil Rusland een pro-Russische leider aan de macht helpen in Oekraïne. De voormalige Oekraïense parlementariër Jevgeni Moerajev zou een potentiële kandidaat zijn voor die functie.

Ook zouden agenten van de Russische inlichtingendienst contact hebben gehad met een aantal voormalige Oekraïense politici als onderdeel van plannen voor een invasie. Onder hen zou oud-premier Mikola Azarov zijn. Azarov trad in januari 2014 af, na grote pro-Europese protesten in het land.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen waar deze informatie vandaan komt. Volgens een bron bij het ministerie is het niet gebruikelijk om inlichtingenkwesties te delen en zijn de details pas vrijgegeven na zorgvuldige overweging met als doel de Russische agressie af te schrikken.

'Een enorme strategische fout'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat een inval van Rusland in Oekraïne "een enorme strategische fout zou zijn" met serieuze gevolgen. Ook roept ze Rusland op te de-escaleren en "het pad der diplomatie te bewandelen".

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de berichten "desinformatie" en "een bewijs dat juist de NAVO-landen, onder Angelsaksische leiding, de spanningen laten escaleren rond Oekraïne", aldus het Russische persbureau Ria Novosti.

De relatie tussen Rusland en Oekraïne staat onder hoogspanning sinds Rusland vorig jaar november is begonnen een troepenmacht op te bouwen aan de grens met Oekraïne.

STER reclame