Handbalmannen verslaan Montenegro, ingevlogen doelman man van de wedstrijd

Bekijk de samenvatting van de handbalmannen op het EK tegen Montenegro

De Nederlandse handbalmannen wonnen zaterdagmiddag knap met 30-34 van Montenegro. Het is de eerste overwinning voor de door corona geplaagde ploeg in de hoofdronde op het EK in Boedapest.

Montenegro begon fel aan het duel en sloeg al snel een gaatje van drie, vier punten. Dat Nederland Montenegro even moest laten lopen, kwam vooral door de sterke doelman van Montenegro - onlangs door de Montenegrijnse pers nog omgedoopt tot de 'minister van Defensie'.

Maar Nederland weerde zich dapper, liet Montenegro niet verder uitlopen en kwam - ondanks twee 2-minutenstraffen voor sterspeler Luc Steins - langzaam dichterbij. Vijf minuten voor rust had Oranje zelfs een voorsprong. Met 16-18 ging Oranje rusten.

Na rust liet Oranje Montenegro niet terugkomen. Het gaatje bleef nu steeds drie, vier punten in Nederlands voordeel. Uiteindelijk won Oranje met 30-34.

Van Leeuwen man of the match

Dat Montenegro er niet meer aan te pas kwam, was mede te danken aan goed keeperswerk. Aan de ingevlogen doelmannen René de Knegt en Thijs van Leeuwen was niet te zien dat zij gisteren en eergisteren nog op hun werk zaten.

Thijs van Leeuwen

Van Leeuwen pakte 40 procent van de ballen die op hem werden afgevuurd en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. "Ik denk dat het echt het hoogtepunt is van mijn handbalcarrière", zei Van Leeuwen na afloop.

Het was een merkwaardige 36 uur voor de 34-jarige doelman. "Het is als een waas aan mij voorbijgegaan", zei de man van de wedstrijd op NPO Radio 1 bij NOS Langs de Lijn. "Ik heb de jongens vanmorgen pas voor het eerst gezien."

Vrijdagochtend om elf uur liet Van Leeuwen op zijn werk alles uit zijn handen vallen om de baas te overtuigen van de noodzaak naar Boedapest te vliegen.

"Het is heel onrealistisch dat je de ene dag nog gewoon achter je laptopje zit te werken", vertelde Van Leeuwen, "en de volgende dag zit je midden in een EK."

Wanneer zijn baas hem weer op kantoor kan verwachten? "Ik heb gezegd dat ik op z'n vroegst donderdag terugkom." In samenspraak met zijn werk heeft Van Leeuwen zijn laptop meegenomen. "Ik moet wel nog wat dingen afronden voordat de week voorbij is, dat was een voorwaarde om te mogen gaan."

Winnen van Montenegro is een knappe prestatie van de mannenploeg, in een samenstelling van spelers die nauwelijks minuten met elkaar hebben gemaakt.

Coronabesmettingen

De Nederlandse ploeg kende namelijk een hobbelige aanloop naar het duel met Montenegro. Afgelopen dagen testten meerdere spelers positief op het coronavirus. Dat leverde een acuut keepersprobleem op.

Donderdag bleek tweede doelman Dennis Schellekens besmet, waardoor bondscoach Erlingur Richardsson zich genoodzaakt zag keeperstrainer Gerrie Eijlers op te nemen in de selectie tegen Frankrijk. Vrijdag testte ook eerste keeper Bart Ravensbergen positief. Vervolgens werd besloten doelmannen De Knegt en Van Leeuwen vanuit Nederland in te vliegen om de gaten in het doel te vullen.

Maar het hield niet op: een dag later bleek Eijlers ook besmet te zijn. En daarbij kwam zaterdagochtend nog eens een positieve testuitslag binnen van bondscoach Richardsson.

Naast Richardsson, Eijlers, Schellekens en Ravensberger zitten ook Rutger ten Velde, Jeffrey Boomhouwer, Iso Sluijters en Robin Schoenaker in isolatie.