Merel Conijn en Marcel Bosker gaan na de eerste dag van de Daikin NK allround comfortabel aan de leiding in het klassement. "Het ziet er wel goed uit, maar we zitten nog maar net op de helft", zei de 20-jarige Conijn na haar laatste rit.

Bij de vrouwen is de strijd met nog twee afstanden inderdaad nog niet beslist. Naast Conijn hebben ook Elisa Dul, Melissa Wijfje en Joy Beune nog kans op de titel.

Bij de mannen lijkt topfavoriet Bosker op de slotdag minder te hoeven vrezen voor de concurrentie, ook omdat niet alle toppers meedoen. "Ik rijd dit toernooi vooral voor de 1.500 meter. Ik hoop op die afstand al genoeg voorsprong te hebben voor de tien kilometer, zodat ik die afstand rustig kan rijden", vertelde Bosker, die als enige olympiër aan de start stond bij het allroundtoernooi in Heerenveen.

Beune wint 3.000 meter

Langeafstandspecialist Conijn maakte eind december veel indruk bij het olympisch kwalificatietoernooi met een verrassend sterke 3.000 en 5.000 meter. Het leverde haar net geen direct startbewijs voor Peking op, maar ze mag wel als reserve naar China.

Met een derde plek (39,45) op de 500 meter begon Conijn goed aan de NK allround. Daarna was ze op de 3.000 meter met 4.05,07 ruim een halve seconde langzamer dan Joy Beune, die de afstand won.

Beune werd vooraf gezien als een van de favorieten voor de titel, samen met Melissa Wijfje. Op de 500 meter waren zij wel een stuk langzamer dan winnares Elisa Dul en Conijn, waardoor ze op de 3.000 meter tijd goed moesten maken. Beune begon met een achterstand van 4,50 seconden aan de laatste afstand van de dag. Dat gat wist ze ondanks haar zege niet te overbruggen.

Dul handhaafde zich met een persoonlijk record op de 3.000 meter ook in de top van het klassement.

Zondag begint Conijn met een prettige marge aan de 1.500 meter. Dul, specialist op de middellange afstanden, staat tweede en moet 1,23 seconden goedmaken. Wijfje volgt op 1,24, Beune staat vierde op 1,61 seconden.

Conijn aan de leiding bij NK allround: 'Ziet er wel goed uit, maar zijn pas op de helft'

Bosker begon zijn toernooi met een matige 500 meter (37,22). Daardoor moest hij op de 5.000 meter ruim 11 seconden goedmaken op Louis Hollaar, die de snelste tijd noteerde op de sprint. Dat lukte. Bosker was 16 seconden sneller dan Hollaar, die nog wel op de tweede plaats in het klassement staat. Beau Snellink reed op de vijf kilometer naar de tweede tijd, Kars Jansman werd derde.

Op de 1.500 meter verdedigt Bosker zondag een voorsprong van 1,41 seconden op Hollaar. Snellink staat derde in het klassement, op 2,02 seconden van zijn ploeggenoot.

Blokhuijsen baalt

Drievoudig nationaal kampioen Jan Blokhuijsen ging na een flinke misslag bijna onderuit op de 500 meter. Hij begon daardoor met een achterstand van 7,70 seconden aan de vijf kilometer.

Bekijk hieronder de interviews met Bosker en een balende Blokhuijsen.

Op de 5.000 meter kon Blokhuijsen geen partij bieden aan Bosker, waardoor een vierde nationale allroundtitel voor hem uit zicht raakte. De kampioen van 2016, 2017 en 2020 meldde zich daarna af voor het vervolg van het toernooi.

Bosker veroverde in 2018 al eens de nationale allroundtitel. De afgelopen drie jaar greep hij het zilver.

Titelhouders niet aanwezig

Regerend kampioenen Antoinette de Jong en Patrick Roest verdedigen hun titel dit weekeinde niet. En zij zijn niet de enigen: het merendeel van de olympiërs heeft ervoor gekozen om niet van start te gaan. Bosker en reserves Wijfje, Conijn en Snellink wilden nog wel een keer de benen in wedstrijdverband testen voordat ze naar China afreizen.

Over precies twee weken worden in Peking de eerste olympische schaatsmedailles verdeeld.

Bij de nationale kampioenschappen kunnen de schaatsers ook tickets verdienen voor de WK allround en sprint, die van 3 tot en met 6 maart worden verreden in het Noorse Hamar.

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi verzekerden Irene Schouten, Antoinette de Jong, Patrick Roest en Marcel Bosker zich al van de WK allround. De winnaars van de NK krijgen ook een ticket.

STER reclame