Andy van der Meijde NOS

"O, mijn vrouw komt eraan", onderbreekt Andy van der Meijde plots het telefoongesprek. "Schat, even wachten. Ik heb geen onderbroek aan!" Wat volgt, is zijn inmiddels welbekende schaterlach. "Ze gaat gelijk weer weg, haha!"

Wie had pakweg twintig jaar geleden kunnen denken dat die behendige buitenspeler van Ajax later groot zou worden als YouTuber die voetballers in zijn auto interviewt. Dankzij Bij Andy in de auto heeft hij meer dan 280.000 abonnees.

Mediafiguur

Na zijn kortstondige avontuur bij PSV, waar hij nooit fit werd en geen minuut maakte, beëindigde de aanvaller in 2010 zijn profcarrière. Twee jaar later kwam zijn veelbesproken biografie Geen Genade uit, over zijn drang naar seks, drank en drugs en avonturen bij Internazionale en Everton.

Vanaf dat moment wordt Van der Meijde een mediafiguur. Hij springt van een duikplank voor een tv-programma, krijgt zijn eigen realitysoap en is scheidsrechter bij het WK in Lingerie.

Zijn leven verandert als hij op een dag naar de winkel gaat en terugkomt met een doos vol GoPro-camera's.

Hoe ben je ooit met 'Bij Andy in de auto' begonnen?

"Kijk, normaal gesproken ben je als voetballer die op mijn niveau heeft gespeeld financieel wel klaar, haha. Maar mijn geld raakte op. Dus ik moest iets gaan doen. En eigenlijk kon ik niets. Ik had mijn vmbo-diploma wel, maar ik was nooit bezig met mijn leven na voetbal."

"Toen zag ik James Cordon Carpool Karaoke (waarbij interviewer James Cordon met bekende artiesten in een auto zit, liedjes zingt en ze interviewt, zoals bijvoorbeeld hier met Adele, red.) op YouTube. En ik dacht: dat moet ik in Nederland gaan doen met voetballers."

Andy van der Meijde in 2006 als speler van Everton in Liverpool Pro Shots

"Ik belde mijn vriend Anwar El Ghazi op, die destijds nog bij Ajax speelde en ik vertelde hem dat ik iets nieuws had bedacht. Hij dacht: daar heb je Andy weer met z'n grapjes. Maar ik mocht langskomen en we zijn gaan rijden. Bij Jinek op tv lieten ze vervolgens een fragment zien. Supergaaf!"

Waar voetballers in interviews nog weleens willen terugvallen in clichés, zijn ze bij jou in de auto veel losser. Hoe komt dat denk je?

"Ik ben er niet om ze naar beneden te halen. Ik ben zelf ook voetballer geweest. Ik spreek hun taal en ik heb respect voor ze. En zij voor mij. Niets is gescript en ik laat de filmpjes ook altijd eerst aan ze zien voordat het online komt."

Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Steven Berghuis. Noem een bekende voetballer en hij is geweest. Zelfs de Belgische topspits Romelu Lukaku heeft in je auto gezeten. Hoe krijg je dat voor elkaar?

"Ik benader ze via Instagram. Of het gaat via via. Ik heb zoveel nummers van voetballers, joh. Ik ben nu bezig met Tammy Abraham, voor wie AS Roma veertig miljoen betaalde aan Chelsea. Dan app ik Ziyech even en nu ben ik met Abraham in contact en mag ik binnenkort langskomen."

Als speler van Ajax na zijn goal in de Champions League tegen AS Roma in 2002/2003 ANP

Via zijn programma onderhoudt de 42-jarige Van der Meijde een goede band met de huidige generatie voetballers. Al hoort hij al een tijdje niets van Mohamed Ihattaren, de oud-PSV'er die in de belangstelling staat van Ajax.

Het duo maakte twee jaar geleden een video, toen Ihattaren nog zeventien jaar en het groeibriljantje van Eindhoven was. "Hij woonde nog lekker in Utrecht, had zijn familie dichtbij en verdiende bij PSV al goed geld", vertelt Van der Meijde.

Bekijk hieronder de aflevering met Mohamed Ihattaren.

"En dan zit je even later ineens alleen in Italië, op je eentje in een hotelkamer. Je kent je teamgenoten niet, spreekt hun taal niet, kent hun humor niet. Dan denk je als voetballer wel even: wat heb ik mezelf aangedaan? Je verdient mooi geld, maar in het buitenland lever je ook veel in. Ik denk dat hij heimwee had."

Van der Meijde, die zelf als 23-jarige speler in Italië belandde en daar al snel heimwee kreeg naar Ajax, zocht als ervaringsdeskundige contact met Ihattaren. "Voordat hij ging, zei ik al dat hij er goed over na moest denken, dat het buitenland niet altijd alles is."

Internazionale in 2004, met knielend vooraan Andy van der Meijde ANP

Het bleef vervolgens stil vanuit de jonge voetballer. "Hij reageerde in die tijd op niemand meer, las ik. Ik heb hem daarna ook nog geappt dat als er wat is, ik hem wil helpen. Ik weet hoe je moet omgaan met tegenslagen." Ook op dat appje reageerde Ihattaren niet.

Zie je hem naar Ajax gaan?

"Ik hoop het. Hij heeft kwaliteit genoeg, maar hij moet zijn koppie erbij houden. Ik denk dat je bij Ajax met Erik ten Hag, Marc Overmars, maar ook met spelers als Dusan Tadic, Davy Klaassen en Daley Blind ervaren gasten hebt, die hem corrigeren als het moet."

"Hij is een heel lieve jongen. Veel mensen vergeten dat. Hij heeft geen grote mond, is niet arrogant en heeft een hart van goud. Zonde dat hij op zo'n manier is vertrokken uit Italië, maar hopelijk leert hij ervan. Lekker bij Ajax tekenen en over een paar jaar die stap misschien weer maken, als er rust in het hoofd is."

Je hebt ook Steven Bergwijn in je auto gehad. Ook hij wordt bij Ajax genoemd. Heb je hem al wat appjes gestuurd?

"Tuurlijk, hehe! Ik vroeg laatst voor de zekerheid of hij nog zijn appartement in Amsterdam heeft. En of hij zijn koffers al had gepakt. Dat soort dingen. Dan gaat Steven lachen, vindt hij wel mooi. Ik denk dat hij met zijn snelheid ook veel kan toevoegen aan Ajax. En het is geen problemenmaker. Hij luistert gewoon."

STER reclame