Isabelle Hanssen
NOS Sport

Freestyleskiester Hanssen kan Winterspelen uit hoofd zetten na uitspraak rechter

Freestyleskiester Isabelle Hanssen kan deelname aan de Olympische Winterspelen definitief uit haar hoofd zetten.

In het kort geding, dat Hanssen had aangespannen tegen de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV), oordeelde de rechter dat er geen gerechtvaardigde reden is om in te grijpen tegen het besluit van de bond om haar niet voor te dragen bij NOC*NSF.

Toch is Hanssen blij dat ze de zaak heeft aangespannen. "Ik voel me gehoord. Dit is de eerste keer dat ik me serieus genomen voel door de skivereniging", reageerde ze na de uitspraak.

De 27-jarige Hanssen heeft voor de derde keer op rij voldaan aan de internationale eisen voor deelname aan de Winterspelen, maar niet aan de strengere nationale eisen van sportkoepel NOC*NSF.

Het voelde heel oneerlijk.

Isabelle Hanssen

Hanssen vroeg de NSkiV om haar alsnog voor te dragen bij NOC*NSF, maar daar kreeg ze nul op het rekest. Daarom besloot ze via een advocaat een kort geding aan te spannen tegen haar bond, met als inzet een voordracht en uiteindelijk een startbewijs voor Peking.

Bekijk de reactie van Hanssen na het kort geding hieronder.

Hanssen verwijt skibond 'scorebord-beoordeling': 'Jammer dat ze niet meer betrokken zijn'

Eerder maakte NOC*NSF een uitzondering voor alpineskiër Maarten Meiners, snowboardster Michelle Dekker en de bobsleeploeg van piloot Ivo de Bruin. Ook zij voldeden niet aan de nationale eisen, maar hun sportbonden besloten om toch een voordracht te doen bij NOC*NSF.

De sportkoepel oordeelde dat zij bij hun voorbereiding hinder hebben gehad van het coronavirus en gaf alsnog groen licht.

'Scorebord-veroordeling'

In de rechtbank vergeleek Hanssen haar zaak vooral met die van Meiners. Ze noemde het besluit van de NSkiV om haar niet voor te dragen een 'scorebord-beoordeling' en wilde alsnog een voordracht afdwingen op basis van het gelijkheidsbeginsel.

"Het voelde heel oneerlijk", aldus Hanssen, die het de skibond verwijt dat die niet meer betrokken is geweest bij haar sport. "Nooit komen kijken, nooit de aandacht gegeven hebben die het freestyleskiën verdient. En dan een beslissing maken op basis van wat er op papier staat."

Op basis van haar prestaties bleef Hanssen op papier ver verwijderd van de eis van NOC*NSF. Hanssen accepteert dat haar prestaties onvoldoende zijn, maar als er voor Meiners een uitzondering gemaakt wordt, waarom dan niet voor haar?

De Nederlandse Ski Vereniging en NOC*NSF houden vast aan de stelregel dat een olympische sporter bij de beste vijftig procent van het deelnemersveld moet horen om uitgezonden te worden. Daarbij benadrukt de bond dat Hanssen - die uitkomt in de halfpipe - niet wordt vergeleken met de alpineskiërs, maar met sporters die uitkomen op andere freestyle-onderdelen.

Bekijk de uitleg van Wopke de Vegt, technisch directeur van de NSkiV, hieronder.

De Vegt: 'We kijken naar perspectieven voor sportieve successen'

"We hebben Isabelle goed gevolgd. We kijken naar de perspectieven voor sportieve successen", verduidelijkte Wopke de Vegt, technisch directeur van de NSkiV, bij de rechtbank.

"Daarnaast vergelijken we haar met haar collega's uit de andere freestyle disciplines, dus snowboard freestyle. Wij hebben op dat onderdeel potentiele finalekandidaten, met Melissa Peperkamp en Niek van der Velden. Dat is ons vergelijk. We kijken niet te veel naar wat anderen hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl