Botic van de Zandschulp deed vorig jaar ook mee in Rotterdam ANP

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor zijn volgende maand te bewonderen tijdens het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De twee beste tennissers van Nederland komen op basis van hun ranking net niet in aanmerking voor rechtstreekse plaatsing, maar krijgen van toernooidirecteur Richard Krajicek een wildcard.

Mocht het zo zijn dat Van de Zandschulp door afmeldingen toch mag meedoen dankzij zijn positie op de wereldranglijst, dan schuift de wildcard door naar een andere Nederlander. Krajicek zal dan in overleg met bondscoach Paul Haarhuis bepalen wie daar aanspraak op maakt.

Tophonderd

Van de Zandschulp en Griekspoor beleefden vorig jaar hun grote doorbraak. Beide spelers stormden de tophonderd binnen. Van de Zandschulp kan met nog een zege op de Australian Open zelfs een topvijftigpositie bemachtigen.

Van de Zandschulp en Griekspoor blikken terug op hun succesjaar:

Nederlands mannentennis telt weer mee: 'Zou graag weer tegen Djokovic spelen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daniil Medvedev is de blikvanger van het toernooi, dat van 5 (start kwalificaties) tot en met 13 februari (finale) zonder publiek wordt gehouden. De Rus kan komende weken de eerste plaats op de ATP-ranking overnemen van Novak Djokovic, die na een breed uitgemeten rel zijn titel op de Australian Open niet mocht verdedigen.

Nog één wildcard over

Andere grote spelers die hun deelname hebben toegezegd zijn Stefanos Tsitsipas, Andrej Roeblev, Felix Auger-Aliassime en Jannik Sinner. Krajicek, die bekendmaakte zeker tot 2025 aan het toernooi verbonden te blijven, heeft nog een wildcard achter de hand.

Als er nog een extra Nederlander aan de deelnemerslijst wordt toegevoegd, lijkt de deelname van Robin Haase niet zo vanzelfsprekend meer. De 34-jarige deed al dertien keer mee in Ahoy, maar is op de ranglijst inmiddels voorbijgestreefd door Jesper de Jong en Tim van Rijthoven.

Gelijktijdig met het valide toernooi wordt in Rotterdam ook weer het rolstoeltoernooi georganiseerd. Dat maakt het een uniek evenement, zegt toernooidirecteur Esther Vergeer.

Vergeer is trots: rolstoeltennis volledig geïntegreerd in ABN Amro-toernooi

STER reclame