Tallon Griekspoor is uitgeschakeld op de Australian Open. In een marathonpartij tegen de ervaren Pablo Carreño Busta moest de Nederlander in vorm zich na vier uur en dertien minuten toch gewonnen geven: 3-6, 7-6, 6-7, 6-3, 4-6.

Het was pas de tweede vijfsetter die Griekspoor in zijn leven speelde. En dan ook nog tegen de ervaren Spanjaard Carreño Busta, een voormalig toptienspeler zelfs.

Griekspoor knokt voor wat hij waard is in slopende vijfsetter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Diezelfde Carreño Busta was de man die een gefrustreerde Novak Djokovic op de Olympische Spelen van brons hield. En ook nu profiteerde hij optimaal van de fysieke ongemakken bij zijn opponent, want Griekspoor liet duidelijk merken zich niet topfit te voelen. "Van mijn tennis baal ik niet, maar ik baal ervan dat ik vanaf de eerste game van de derde set volledig in de krampen zat", aldus Griekspoor.

Griekspoor vervloekte ook zijn schouder, die hem belemmerde bij het serveren. In de eerste twee sets sloeg hij nog niet eens de helft van zijn eerste opslag binnen de lijnen. Zijn eerste ace was pas na ruim een uur tennissen te noteren. "Dat slaat helemaal nergens op, al is het ook weer niet dat ik John Isner ben."

Griekspoor vecht zich terug

Toch knokte Griekspoor zich terug tot 1-1, na in de tiebreak een setpunt te hebben weggepoetst. In de derde set viel het wel de verkeerde kant op voor hem, maar daarna leek het zowaar beter te gaan.

Wat gevloek en een behandeling aan zijn bovenbeen later begon de service van Griekspoor gedurende het duel wat beter te lopen en werd de vierde set zelfs betrekkelijk eenvoudig gewonnen. Een gelijk opgaande beslissende set leek zonder breekkansen op een tiebreak af te stevenen, tot het in de tiende game plotseling toch weer misging.

Nadal probleemloos door

Zo komt er voor Griekspoor een einde aan een indrukwekkende reeks van 29 zeges op rij in alle officiële duels waarin hij op de baan verscheen. Zijn laatste nederlaag was tegen Novak Djokovic op de US Open, al verloor hij begin deze maand reglementair ook van Rafael Nadal omdat hij zich vanwege een teenblessure moest terugtrekken.

Rafael Nadal, op weg naar een record ANP

Nadal denderde wel door naar de derde ronde, op jacht naar zijn 21ste grandslamzege had hij weinig te duchten van Yannick Hanfmann: 6-2, 6-3, 6-4.

Hanfmann was via het kwalificatietoernooi tot het hoofdschema doorgedrongen, mede dankzij een zege op Tim van Rijthoven. Net als in de eerste ronde was de Spanjaard in drie sets klaar, zonder een break te hoeven toestaan.

STER reclame