Turkse dissident Osman Kavala moet langer in de cel blijven
De Turkse politiek gevangene Osman Kavala komt voorlopig niet op vrije voeten. De rechter in Istanbul heeft besloten dat de zakenman en filantroop in de gevangenis moet blijven. In een nieuwe zitting op 21 februari wordt de situatie opnieuw bekeken, bepaalde de rechtbank. Kavala zit al ruim vier jaar in voorarrest.
De zakenman wordt verdacht van financiering van de Gezi-protesten in 2013 in Istanbul en betrokkenheid bij de poging tot een staatsgreep in 2016. In de zaak over de Gezi-protesten werd hij begin 2020 vrijgesproken, maar nog voor hij de gevangenis kon verlaten werd hij opnieuw aangehouden, dit keer op verdenking van spionage rond de mislukte staatsgreep.
Fictieve aanklacht
Kavala spreekt alle aantijgingen tegen. Hij heeft geen vertrouwen in een eerlijk proces, verklaarde hij in oktober. "Ik ben de hoofdrolspeler in een fictieve aanklacht."
De 64-jarige zakenman staat bekend als criticus van president Erdogan. Westerse landen en mensenrechtenorganisaties stellen dat hij vastzit om politieke redenen. Dat Kavala al ruim vier jaar zonder bewijs in voorarrest zit, laat volgens mensenrechtenorganisaties zien dat het een schijnproces is. Volgens Ankara is daar geen sprake van; de regering houdt vol dat de Turkse rechtbanken onafhankelijk zijn.
Raad van Europa voert druk op
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2019 dat Kavala moet worden vrijgelaten omdat er geen bewijs is voor de aanklachten tegen hem. Zijn gevangenschap is bedoeld om hem het zwijgen op te leggen, aldus het hof.
Turkije is lid van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie van 47 landen. Het land wordt daarom geacht het vonnis van het Europese mensenrechtenhof op te volgen. Turkije heeft daar tot 19 januari de tijd voor, anders dreigen maatregelen.
Ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland, maanden Turkije in het najaar om haast te maken met de vrijlating van de zakenman. Dit leidde tot een woedende reactie van Erdogan, die dreigde de ambassadeurs het land uit te zetten. Zover kwam het uiteindelijk niet.