Boris Johnson maakte deze week excuses in het parlement
NOS NieuwsAangepast

'Vrijmibo vaste prik op Downing Street 10'

De feestjes in de ambtswoning van premier Johnson, waarvoor hij nu al twee keer excuses heeft aangeboden, waren eerder regel dan uitzondering, zeggen bronnen tegen Daily Mirror. De vrijdagmiddagborrels bleven ook in coronatijd doorgaan: 'wine time Fridays' stond vast ingepland van 16.00 tot 19.00 uur in de ambtswoning.

De tabloid heeft zelfs de hand weten te leggen op foto's van een speciale wijnkoeler die de medewerkers in december 2020 voor 142 pond aanschaften. Op een van de afbeeldingen is te zien hoe het apparaat door de achterdeur van de premierswoning naar binnen wordt gedragen.

De premier was volgens de bronnen aanwezig bij enkele feestjes en heeft zeker geweten dat ze vaste prik waren. Op weg naar het privégedeelte van zijn woning kwam hij wel eens langs de ruimte waar de medewerkers aan het borrelen waren.

Hij wist ervan en moedigde het aan.

Bron over de betrokkenheid van Johnson

"Boris kwam wel eens babbelen als ze aan het drinken waren. Hij was onderweg naar zijn appartement en de deur stond meestal open. Hij wist ervan en moedigde het aan", zegt de bron.

Een ander legt uit dat de bijeenkomsten bedoeld waren om "stoom af te blazen" in de stressvolle coronatijd. "Dan kwam hij binnen en zei hij: 'Hallo iedereen, moeilijke week gehad?'"

Op het moment van de feestjes waren er in Groot-Brittannië strenge maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Bijeenkomsten binnen waren helemaal verboden en buiten mochten slechts zes mensen of twee huishoudens samenzijn.

De aanhoudende onthullingen over hoe beleidsmakers hun eigen coronaregels overtraden, houden het land al een maand bezig. Eerder deze week werd duidelijk dat Downing Street 10 zeker twee afscheidsfeesten had georganiseerd voor vertrekkende medewerkers. Extra pijnlijk daarbij was dat ze werden gehouden op de vooravond van de uitvaart van prins Philip.

Een hoge ambtenaar doet momenteel onderzoek naar de feestcultuur binnen de regering-Johnson. Veel partijgenoten van de premier zeggen dat te willen afwachten totdat ze een oordeel vellen over de toekomst van hun leider. De uitkomst daarvan wordt zeer binnenkort verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl