De ambtswoning van de premier
NOS Nieuws

Downing Street biedt Queen excuses aan voor borrel in rouwperiode

Medewerkers van de Britse premier Johnson hebben excuses aangeboden aan koningin Elizabeth voor twee borrels in 10 Downing Street, een dag voor de uitvaart van prins Philip. Het kantoorpersoneel nam toen afscheid van twee collega's.

Op die dag, 16 april vorig jaar, golden in het Verenigd Koninkrijk strenge coronamaatregelen. Zo mochten mensen niet samenkomen voor sociale activiteiten. Bovendien was er vanwege de dood van de prins een periode van nationale rouw afgekondigd.

Toch waren in de ambtswoning van de premier tientallen mensen aanwezig bij een borrel, meldde de krant The Telegraph vanochtend. Premier Johnson was daar niet bij, hij was vertrokken naar zijn buitenverblijf Chequers.

Na de onthulling over de borrel schreef 10 Downing Street in een verklaring: "Het is zeer spijtig dat dit gebeurde op een moment van nationale rouw. Een woordvoerder van de premier voegde eraan toe dat het kantoor excuses aan Buckingham Palace heeft aangeboden.

De ambtswoning van premier Johnson vormt het middelpunt van een aantal onthullingen over borrels tijdens lockdowns waarin de gewone Britten vrijwel niemand mochten ontvangen of bezoeken. Volgende week worden de uitkomsten verwacht van een onderzoek naar berichten over zeker zeven borrels waarbij overheidspersoneel de coronaregels heeft overtreden.

Woensdag bood Johnson zelf in het Lagerhuis excuses aan voor een feestje in de tuin van zijn ambtswoning in mei 2020, waar hij ook aanwezig was. Johnson zei dat hij dacht dat het om een werkbijeenkomst ging en dat het daarom wel mocht.

Intussen wordt hardop gespeculeerd over het politieke einde van Boris Johnson. Overigens zijn tot dusver slechts vijf backbenchers van zijn eigen Conservatieve Partij hem openlijk afgevallen.

Premier Johnson ligt onder vuur vanwege meerdere feestjes en borrels vorig jaar. Een korte tijdlijn:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl