De eerste persconferentie van de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers
NOS Nieuws

Kabinet trapt op rem uit vrees voor massale uitval in cruciale beroepen

Het kabinet kiest voor beperkte versoepelingen om te voorkomen dat in de cruciale sectoren als de zorg, de brandweer en het onderwijs, te veel werknemers uitvallen door ziekte. Premier Rutte en minister Kuipers zeiden vanavond te vrezen voor een "ontwrichting" van de samenleving en "onbeheersbare situaties" door de snel oplopende besmettingscijfers.

Tot nu toe werden de maatregelen vooral ingegeven door de vrees dat er te weinig ziekenhuisbedden waren voor een stijgend aantal coronapatiënten.

"Er kunnen zoveel mensen uitvallen dat dit zorgt voor een ontwrichting bij relevante onderdelen van de samenleving", waarschuwde Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Ook bij ons staan belangrijke voorzieningen onder druk."

Op de coronapersconferentie probeerden Kuipers en Rutte uit te leggen waarom in Nederland nog geen einde komt aan de op 18 december ingestelde lockdown. Voor het eerst werden er grafieken getoond van ontwikkelingen in de besmettingscijfers.

Risicovol

Vanaf morgen mag er meer: winkels, sportclubs, muziekscholen en het hoger onderwijs gaan weer open. Maar ondanks grote druk vanuit de samenleving en burgemeesters moeten de horeca en de culturele sector nog zeker tien dagen dichtblijven. "Het is te risicovol. Het leidt tot onbeheersbare situaties", is de stellige overtuiging van premier Rutte.

De boodschap van Rutte en Kuipers is duidelijk: met de huidige versoepelingen wordt al een enorm risico genomen. Nu zijn er dagelijks meer dan 35.000 nieuwe coronagevallen, dat kan door het aangepaste beleid oplopen naar 80.000 besmettingen per dag.

Kijk hier wat er vanaf zaterdag weer mag;

Rutte en Kuipers schetsten een scenario dat er in ziekenhuizen of in scholen geen personeel meer is vanwege ziekte. "Wat doe je dan als Nederland uitvalt?", vroeg Kuipers zich af, zonder op de vraag antwoord te geven.

De roep om meer sectoren in Nederland open te doen, klinkt steeds luider. In omliggende landen als België en Duitsland zijn de regels minder streng dan in Nederland. Rutte en Kuipers zeggen de kritiek te begrijpen. "Niet alles kan tegelijkertijd open", aldus de premier. "Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl