Deze medewerker bouwt het terras op voor de protestopening van vandaag
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Protestactie in Valkenburg: horeca en winkels vandaag open

Horeca en winkels in Valkenburg openen vandaag van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren uit protest tegen de lockdown. De ondernemers hebben te kampen met de coronamaatregelen, maar ook met de gevolgen van de watersnood van juli vorig jaar, meldt L1.

Burgemeester Daan Prevoo erkent de demonstratie en gaat daarom niet ingrijpen. Ook worden er geen waarschuwingen en boetes uitgedeeld, mits ondernemers en hun klanten 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen.

Bekijk hier hoe de eerste gasten een terrasje pakken in Limburg:

'Ik heb dit zo gemist. Echt heerlijk'

Vijftien andere Limburgse burgemeesters zeggen in een brief begrip te hebben voor de onvrede van de ondernemers in hun gemeenten. Onder andere de grensligging maakt de situatie in Zuid-Limburg volgens de burgemeesters "extra schrijnend". Naar verwachting maakt het kabinet vanavond in een nieuwe persconferentie bekend dat mensen vanaf morgen op afspraak weer in niet-essentiële winkels terechtkunnen.

Voor de horeca en de cultuurinstellingen lijken er nog geen versoepelingen te komen. De burgemeesters willen de horeca en cultuurinstellingen in hun gemeenten morgen daarom de ruimte geven om van 10.00 tot 20.00 uur open te gaan. "Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", schrijven ze.

Minister: ik snap de emoties

Minister Yesilgöz van Justitie zei vanochtend voor de ministerraad over Valkenburg dat het aan de burgemeester is hoe hij hiermee omgaat. "Ik ga ervan uit dat de burgemeester kijkt naar de naleving, controle en handhaving en zelf lokaal die afwegingen maakt. Het is niet zo dat wij dat vanuit Den Haag voorschrijven."

Maar ze voegde eraan toe dat de regels nu eenmaal zijn dat de winkels op dit moment niet open kunnen: "Dus ik hoop dat er een goed gesprek plaatsvindt. Ik snap de emoties, maar ik neem aan dat iedereen in Valkenburg de focus heeft op wat er in de ziekenhuizen gebeurt en hoe we voorkomen dat te veel mensen ernstig ziek worden."

Ook in veel andere gemeenten in het hele land kondigden winkels en horecazaken eerder deze week aan om morgen te protesteren tegen de lockdown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl