Prins Andrew bij de uitvaart van zijn vader, prins Philip, in april 2021
NOS NieuwsAangepast

Prins Andrew moet koninklijke titel inleveren vanwege misbruikzaak

De van seksueel misbruik verdachte Britse prins Andrew heeft een deel van zijn titels in moeten leveren. Dat besluit heeft zijn moeder koningin Elizabeth genomen, staat in een verklaring van Buckingham Palace.

Het betekent dat Andrew zich in de VS als een burger zal verdedigen tegen de aantijgingen van seksueel misbruik van een minderjarige. Hij doet onder meer afstand van zijn aanspreektitel koninklijke hoogheid en verliest al zijn militaire titels. Volgens Buckingham Palace zal Andrew, de hertog van York, de komende tijd ook geen openbare taken op zich nemen.

Het statement op Twitter:

De rechtbank in New York maakte gisteren de weg vrij voor een civiele zaak tegen prins Andrew, die is aangespannen door de Amerikaanse Virginia Giuffre. Zij zegt dat de prins haar in 2001, toen ze 17 jaar oud was, drie keer seksueel heeft misbruikt.

Andrew spreekt de beschuldigingen tegen.

De prins is "luid en duidelijk voor de koninklijke bus gegooid", zo omschrijft koningshuiscommentator Norman Baker de situatie op de website van The Guardian. Ondanks het besluit zal Buckingham Palace "enorme imagoschade" niet kunnen voorkomen volgens Baker.

In Londen zijn veel Britten blij dat de titels van prins Andrew hem zijn ontnomen:

'Hij verdient het'

Virginia Giuffre, voorheen bekend als Virginia Roberts, zei in 2019 in een interview met NBC dat ze op 17-jarige leeftijd als 'seksslaaf' van Jeffrey Epstein meerdere malen gedwongen werd seks te hebben met zijn vrienden, onder wie prins Andrew.

In augustus vorig jaar stapte ze naar de rechter om een civiele zaak aan te spannen tegen de prins en een schadevergoeding te eisen.

Ghislane Maxwell

Giuffre zegt dat de ontmoetingen tussen haar en prins Andrew werden geregeld door Epsteins goede vriendin Ghislaine Maxwell. Die werd vorige maand op meerdere aanklachten schuldig bevonden in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein. Volgens de jury heeft ze hem geholpen bij het misbruiken van meisjes, onder meer door de slachtoffers te ronselen. De strafmaat is nog niet bekend, maar de verwachting is dat ze een jarenlange celstraf krijgt.

Prins Andrew spreekt de beschuldigingen tegen. Wel heeft hij toegegeven dat hij innig bevriend was met zowel Epstein als Maxwell, wat de zaken er voor hem niet beter op maakt nu Maxwell veroordeeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl