Prins Andrew
NOS NieuwsAangepast

Rechter opent weg naar civiele misbruikzaak tegen prins Andrew: 'Drie opties over'

De rechtbank in New York heeft de weg vrijgemaakt voor een civiele zaak tegen de Britse prins Andrew. De rechter oordeelde dat de Amerikaanse Virginia Giuffre, die Andrew beschuldigt van misbruik, een zaak heeft. De 38-jarige Giuffre zegt dat de prins haar in 2001, toen ze 17 jaar oud was, drie keer seksueel heeft misbruikt.

Dat misbruik zou hebben plaatsgevonden in woningen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 dood werd gevonden in een gevangeniscel in New York. Epsteins rechterhand Ghislaine Maxwell zou haar hebben opgedragen om seks te hebben met prins Andrew.

De raadslieden van de prins voerden eerder aan dat Giuffre niet in de VS woont maar in Australië, waardoor haar aanklacht niet rechtsgeldig zou zijn. Ook had ze eerder al een deal gesloten met Epstein. Ze kreeg in 2009 een half miljoen dollar om haar mond te houden over het misbruik.

Die overeenkomst tussen Epstein en Giuffre vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen als gevolg van het misbruik.

Ook vindt de rechter het voorbarig om, zoals de prins en zijn advocaten willen, Giuffres beweringen dat hij haar mishandelde en opzettelijk emotioneel leed toebracht, in twijfel te trekken. Prins Andrew krijgt daar in de rechtszaal wél de gelegenheid voor.

Giuffre is blij dat de rechter heeft bepaald dat ze haar misbruikzaak tegen prins Andrew mag doorzetten, heeft haar advocaat gezegd tegen Britse media. Het Britse koningshuis wil niet op het nieuws reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace laat aan de BBC weten geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Hoe zat het ook al weer in deze zaak?

Virginia Giuffre, voorheen bekend als Virginia Roberts, zei in 2019 in een interview met NBC dat ze op 17-jarige leeftijd als 'seksslaaf' van Jeffrey Epstein meerdere malen gedwongen werd seks te hebben met zijn vrienden, onder wie prins Andrew.

In augustus vorig jaar stapte ze naar de rechter om een civiele zaak aan te spannen tegen de prins en een schadevergoeding te eisen.

Giuffre zegt dat de ontmoetingen tussen haar en prins Andrew werden geregeld door Epsteins goede vriendin Ghislaine Maxwell. Die werd vorige maand op meerdere aanklachten schuldig bevonden in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein. Volgens de jury heeft ze hem geholpen bij het misbruiken van meisjes, onder meer door de slachtoffers te ronselen. De strafmaat is nog niet bekend, maar de verwachting is dat ze een jarenlange celstraf krijgt.

Prins Andrew spreekt de beschuldigingen tegen. Wel heeft hij toegegeven dat hij innig bevriend was met zowel Epstein als Maxwell, wat de zaken er voor hem niet beter op maakt nu Maxwell veroordeeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl