
OM: verdachte in zaak-Esmee pleegde al eerder ontucht met haar
De man die vastzit voor de dood van de 14-jarige Esmee in Leiden kende haar ruim een jaar en zou zich in die periode schuldig hebben gemaakt aan ontucht met haar. Het Openbaar Ministerie heeft dat bekendgemaakt.
Het voorarrest van de 32-jarige verdachte uit Leiden is vandaag verlengd met negentig dagen. De man, die turnleraar was bij Esmees gymvereniging, wordt verdacht van moord of doodslag en ontucht, zo werd al eerder bekend.
Over drie maanden is de eerste pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld, maar er wordt gekeken naar de stand van het onderzoek.
Esmee werd op 30 december als vermist opgegeven. Een dag later werd haar lichaam ontdekt door een groepje sporters in een groenstrook aan de Melchior Treublaan in Leiden. Ze bleek om het leven gebracht. De verdachte werd een paar uur later opgepakt.
Vrienden, bekenden en andere mensen legden bloemen neer op de plek waar Esmee werd gevonden in Leiden:
Sinds de arrestatie krijgen de verdachte en zijn naasten veel berichten van mensen die een mening hebben over de zaak. Het OM stelt dat bij die reacties "soms de grens van het betamelijke of zelfs het strafrechtelijke wordt opgezocht".
Het OM roept op om daarmee te stoppen en "de beslissing over het al dan niet schuldig zijn van een verdachte over te laten aan de rechter".
Honderden mensen
Afgelopen zaterdag werd Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk in besloten kring begraven in Leiden. Daaraan voorafgaand reed een koets met haar lichaam een route door Leiden. Honderden mensen liepen achter de koets aan of stonden langs de route.
- liveblog
Rusland zet opnieuw tientallen diplomaten uit • 'Overgave 700 Oekraïense strijders in afgelopen 24 uur'
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Strenger, groener, zuiniger: zo wil de Europese Commissie af van Russisch gas
Eurocommissaris Timmermans presenteerde vandaag plannen die het mogelijk moeten maken om per 2027 onafhankelijk te zijn van Russisch gas. De hele aanpak gaat 300 miljard euro kosten.
‘Weer trage reactie op hongersnood in Oost-Afrika’, hulporganisaties slaan alarm
In Ethiopië, Kenia en Somalië is het aantal mensen met extreme honger in een jaar meer dan verdubbeld, van 10 miljoen tot 23 miljoen. Hulp komt moeizaam op gang, zeggen twee hulporganisaties.