1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Leiden neemt afscheid van Esmee: 'je wilt iets doen maar het kan niet meer'

In Leiden is vanmiddag afscheid genomen van de 14-jarige Esmee. Rond het middaguur vertrok een witte koets met het lichaam van het meisje van het paardenpension waar ze veel kwam, aan de Vlietweg.

Later in de middag is ze in besloten kring begraven op begraafplaats Rhijnhof, een paar kilometer verderop.

De koets werd begeleid door politiemensen te paard; Esmee wilde heel graag bij de bereden politie werken. Enkele honderden mensen liepen mee achter de koets, of stonden langs de route, meldt Omroep West.

Je wilt graag iets doen, maar het kan niet

"Ik merk dat het mezelf ook emotioneert. Ik vind dit echt wel lastig", reageert de Leidse burgemeester Henri Lenferink, een van de vele mensen langs de route. "Je kunt niks doen en je wilt zo graag iets doen. Maar dat is eigenlijk niet meer mogelijk. Het enige dat we kunnen doen is respect bewijzen en de familie laten zien dat heel veel mensen meeleven."

"Je medeleven tonen. Door hier aanwezig te zijn is dat, denk ik, een mooie manier om dat met z'n allen te doen", zegt ook een van de belangstellenden.

Het grootste deel van het afscheid was besloten en alleen voor familie toegankelijk. "Vanwege de enorme belangstelling hebben we deze bijeenkomst alleen opengesteld voor genodigden", zegt Wilbert van der Post, paardenpensionhouder en woordvoerder namens de familie van de tiener.

Van der Post zegt dat de familie veel steun heeft aan het massale medeleven:

Honderden mensen bij afscheid 14-jarige Esmee: 'Ze was gek van paarden'

Het lichaam van Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk werd op Oudejaarsdag gevonden in de bosjes bij de Melchior Treublaan in Leiden. Een 32-jarige man uit Leiden zit vast op verdenking van moord of doodslag en ontucht. Hij werd opgepakt een paar uur nadat het lichaam was aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend dat de verdachte een bekende is van Esmee. Hij is turnleraar bij de gymnastiekvereniging waar het meisje lid van was. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht kwamen ongeveer honderd tips binnen over de zaak. Mede dankzij die tips vond de politie de elektrische fiets van Esmee. Die stond in de kelderbox van een portiekflat aan de Van Riebeeckhof, op bijna vier kilometer afstand van de Melchior Treublaan.

NOS-verslaggever Edwin van den Berg was ook bij het afscheid van Esmee:

Advertentie via Ster.nl