D66-Kamerlid Jan Paternotte
NOS NieuwsAangepast

Jan Paternotte, nieuwe fractieleider D66, wil met open vizier aan de slag

Jan Paternotte wordt de nieuwe fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Hij is door de D66-Kamerleden unaniem gekozen, nadat zowel partijleider Kaag als vice-fractievoorzitter Jetten in het kabinet is benoemd. Paternotte (37) is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer.

Hij noemde het na de fractievergadering van D66 vanmorgen "enorm eervol" dat hij het gezicht wordt van de op een na grootste fractie in de Tweede Kamer. Hij is trots op het coalitieakkoord dat zijn partij, VVD, CDA en ChristenUnie hebben gesloten. Met name als het gaat om klimaat, onderwijs en meer samenwerking in Europa. "Wat u van mij mag verwachten is dat ik het kabinet ga aanjagen om tempo te maken bij het uitvoeren van de plannen."

Van de vier fractievoorzitters van de coalitie is hij de enige die niet meedeed aan de onderhandelingen over het regeerakkoord. Hij denkt dat dat "misschien een voordeel" is. "Ik ben in ieder geval van plan om de debatten met open vizier in te gaan. Dat is volgens mij ook wat Nederland graag wil zien", zegt hij met een verwijzing naar de gewenste nieuwe bestuurscultuur.

Paternotte zegt dat D66 niet in zijn eentje een nieuwe bestuurscultuur kan creëren. "Ik denk dat we daar meer partijen voor nodig hebben. Want als ik de afgelopen jaren naar de debatten keek, leek het soms wel of de coalitiepartijen alles heel goed vonden en de oppositiepartijen het gevoel hadden alsof we in een verschrikkelijk land leven. Wat volgens mij echt niet zo is."

Hij wil daar iets aan gaan doen door "echt te luisteren" en te kijken hoe hij verbindingen kan leggen met andere fracties in de Tweede Kamer. En hij hoopt dat de oppositie af en toe weer een roze bril durft op te zetten. Dat is, volgens hem, nodig om te voorkomen "dat we alleen maar in loopgraven tegenover elkaar staan"

Paternotte: enorme eer dat ik unaniem tot D66-fractieleider gekozen ben

De D66'er reageert ook op het sociale klimaat. Hij is zelf een paar keer 'kop van jut' geweest op Twitter en waarschuwt "dat we dat nooit normaal moeten gaan maken". "Dat is ook waarom ik vind dat we echt een streep moeten trekken als in de Tweede Kamer complottheorieën worden geuit of als er bedreigingen worden geuit, ook naar een collega van mij. Dat kan betekenen dat mensen geïnspireerd worden om met een fakkel bij mensen voor de deur te staan."

Afgelopen woensdag pakte de politie voor het huis van Sigrid Kaag een man met een brandende fakkel op, die leuzen tegen de D66-leider schreeuwde. De vrouw die de actie streamde op sociale media is gisteren ook aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl