Op Paleis Noordeinde staat het nieuwe kabinet vandaag op het bordes ANP

Goedemorgen! Bijna een jaar na de val van het vorige kabinet wordt Rutte IV beëdigd. En Rusland en de VS voeren overleg in Genève over de situatie in Oekraïne.

De wekdienst luisteren?

De dag start regionaal grijs maar al snel wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Het is daarbij rustig maar droog winterweer, met maximaal 5 of 6 graden. De komende dagen blijft het rustig winterweer met ruimte voor de zon maar ook wolkenvelden. Tijdens de nachten is een graadje vorst mogelijk.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na 360 dagen hoeven we eindelijk niet meer het bijvoeglijk naamwoord demissionair te gebruiken als het gaat om het kabinet. Bijna een jaar geleden viel Rutte III, vandaag staat kabinet-Rutte IV op het bordes, na de langste formatie ooit. Lees hier wat er vandaag gaat gebeuren. Je kunt de beëdiging volgen vanaf 11.00 uur op NPO1 en op NOS.nl.
  • Deze week vinden er verschillende topontmoetingen plaats om de spanningen rondom Oekraïne te bespreken. Vandaag staat er allereerst een veiligheidsoverleg gepland tussen de VS en Rusland, in Genève. Daarbij zijn de onderministers van Buitenlandse Zaken van beide landen aanwezig.
  • De basisscholen en middelbare scholen gaan vandaag weer open. Er gold vanwege de opkomst van de omikronvariant een vervroegde kerstvakantie, maar het primair en voortgezet onderwijs opent na de kerstvakantie wel weer op de geplande datum. Mbo's, hbo's en universiteiten geven nog geen fysiek onderwijs.

Wat heb je gemist?

Op meer dan een kwart van die middelbare en basisscholen is de ventilatie nog niet op orde, terwijl ventileren juist helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Schoolbesturen, gemeenten en de landelijke overheid wijzen naar elkaar als het gaat om de verantwoordelijkheid van de aanpak hiervan, constateert het Platform Perspectief Jongeren. "Het is al vrij lang duidelijk dat er op sommige scholen problemen zijn met de ventilatie. Dat de verantwoordelijkheid bij verschillende partijen ligt, leidt tot weinig nieuwe plannen en projecten", zegt Sven Annen van het Platform.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Twintig maanden lang moesten ze wachten om te kunnen trouwen, maar afgelopen weekend gaven de Australiër Chris Quealy en de Britse Penny Steven elkaar eindelijk het jawoord. De 72-jarige Quealy had zijn Britse vriendin in 2020 via Zoom een aanzoek gedaan. Maar door alle reisbeperkingen vanwege corona, kon hij niet naar Engeland komen.

Quealy kreeg uiteindelijk speciale toestemming van de Australische regering om naar Engeland te reizen.

Quealys familie in Australië volgde de bruiloft via een livestream. "Het heeft lang geduurd en we stonden voor veel uitdagingen, maar we zijn hier nu. We hebben het gedaan, we hebben het gedaan, we hebben het gedaan", zei Quealy.

Het stel ontmoette elkaar in 2015 in Spanje en reisde voor de pandemie regelmatig tienduizenden kilometers om elkaar te zien. Steven zei dat het een "zeer zware tijd" was geweest voor het paar, dat tweemaal per dag telefoongesprekken voerde. "Het heeft ons sterker gemaakt."

STER reclame