Andre Onana

Gastland Kameroen komt blunder Onana te boven bij opening Afrika Cup

De Afrika Cup is begonnen. Vijfvoudig toernooiwinnaar Kameroen opende in eigen land met een overwinning. Tegen Burkina Faso trokken de Ontembare Leeuwen met 2-1 aan het langste eind. De Kameroense aanvoerder Vincent Aboubakar benutte voor rust twee strafschoppen.

In de aanloop naar de 33ste Africa Cup of Nations ging het vooral over veiligheid en corona. Bij Burkina Faso was sprake van een uitbraak. Het land miste zondag vanwege een positieve test Abass Traoré, Edmond Tapsoba, Soumaïla Ouattara, Saidou Simporé, Dango Aboubacar en bondscoach Kamou Malo.

Volgens de regels van het toernooi wordt een wedstrijd bij minder dan elf beschikbare spelers afgelast. Daarvan was geen sprake. Uit voorzorg kwamen alle landen met ruime selecties van 28 spelers naar het toernooi.

Vincent Aboubakar van Kameroen

Ex-Ajacied Bertrand Traoré, tegenwoordig uitkomend voor Aston Villa, droeg de aanvoerdersband bij Burkina Faso en André Onana, die aankomende zomer Ajax verruilt voor Internazionale, stond onder de lat bij Kameroen. Beiden speelden een negatieve hoofdrol bij de eerste tegendoelpunten van hun land.

Onana blundert

Nadat een kopbal van Issoufou Dayo nog van de lijn werd gered en een daaropvolgende voorzet maar net niet in het doel verdween, verkeek Onana zich op een voorzet van Traoré van rechts. Onana tastte volledig mis en bij de tweede paal volleerde Gustavo Sangaré in de 24ste minuut binnen.

Andre Onana gaat onder de bal door, Gustavo Sangaré scoort

Vijf minuten voor rust veroorzaakte Traoré een stafschop door André-Frank Zambo Anguissa tegen de grond te werken. De penalty werd benut door Aboubakar. Op slag van rust mocht Aboubakar nogmaals aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Dayo op Nouhou Tolo. De 29-jarige spits, matchwinner in de finale van de Afrika Cup van 2017 tegen Egypte, schoot opnieuw koeltjes raak.

In de tweede helft redde Onana op een inzet van Adama Guira en voorkwam hij ook de gelijkmaker van Traoré. De derde goal van Aboubakar werd afgekeurd vanwege buitenspel en de stand bleef ongewijzigd. Na het laatste fluitsignaal barstte rondom het stadion een knetterend vuurwerk los.

Kaapverdië met drie Rotterdammers naar winst

In hetzelfde stadion won Kaapverdië in groep A met 1-0 van Ethiopië. Door een vroege rode kaart voor Yared Bayeh speelden de Ethiopiërs lang met tien man. Júlio Tavares maakte op slag van rust het enige doelpunt.

Bij Kaapverdië stonden drie geboren Rotterdammers in de basis: Jeffry Fortes (De Graafschap), Garry Rodrigues (Olympiakos Piraeus) en Jamiro Monteiro (Philadelphia Union).

Jeffry Fortes (r) wint een kopduel van Ramadan Yusef (l)