Ivoriaans internationals Sébastien Haller van Ajax (links) en Ibrahim Sangaré van PSV
NOS Voetbal

Afrika Cup gaat 'gewoon' beginnen: deze eredivisiespelers komen in actie

In de eredivisie is de winterstop nog bezig, maar niet voor alle eredivisiespelers betekent dit een periode van rust. Daarnaast wordt de voetbalwereld geteisterd door coronabesmettingen. Ondanks alles maakt een aantal spelers zich op voor een heus eindtoernooi, de Afrika Cup. Een prestigieus toernooi, maar voor veel Europese voetbalclubs elke twee jaar weer een hoofdpijndossier.

Het toernooi begint namelijk op 9 januari in Kameroen, terwijl de eredivisie vijf dagen later alweer verdergaat. In tegenstelling tot een EK of WK loopt de Afrika Cup dwars door de Europese competities. Daarbij wordt dit toernooi niet, zoals een EK of WK, elke vier jaar maar elke twee jaar gehouden.

De laatste editie, in 2019, was het toernooi in juni en juli om de competitiestop gelijk te trekken met Europa, maar de omstandigheden in Egypte waren door de hitte niet ideaal. En dus wordt de komende editie in Kameroen weer in januari en februari, en tijdens de Europese competities, afgewerkt.

Veel Europese clubs zijn er absoluut niet blij mee dat toernooi 'gewoon' doorgaat. Een jaar geleden werd de Afrika Cup al uitgesteld en nu wordt de wereld getroffen door de omikron-variant. Ook eredivisieclubs keken met belangstelling naar het wel of niet doorgaan, want er komen sleutelwedstrijden aan in de competitie.

Haller en Sangaré niet in topper?

Neem Ajax. Topscorer van de eredivisie Sébastien Haller is een vaste waarde bij Ivoorkust. Mocht het West-Afrikaanse land de finale halen, dan is Ajax recordaankoop Haller tot zeker 6 februari kwijt. Juist in die periode speelt Ajax de traditioneel lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht (16 januari) en de topper uit bij directe concurrent PSV (23 januari).

Maar ook PSV is in die topper 'gehavend'. Bij Ivoorkust staat, achter spits Haller, Ibrahim Sangaré op het middenveld. Voor PSV ook een belangrijke pion in de eerste seizoenshelft, niet voor niets werd hij gekozen tot speler van de maand november in de eredivisie.

Ibrahim Sangaré

Ajax mist ook André Onana, al zal dat gemis anders voelen dan een paar jaar geleden. Onana was de vorige interland nog eerste doelman bij Kameroen, maar na zijn dopingschorsing en het niet verlengen van zijn aflopende contract is Onana bij Ajax op het tweede plan geraakt. Dinsdag werd bekend dat hij Ajax gaat verlaten, hij speelt vanaf komende zomer bij Internazionale.

En dan is er het curieuze geval van Mohammed Kudus. Hij zit in de selectie van Ghana, maar Ajax-trainer Erik ten Hag liet al weten het onverstandig te vinden als de blessuregevoelige Kudus wordt geselecteerd. Kudus verbleef met Ajax in Portugal en is woensdagavond met de selectie teruggevlogen naar Amsterdam. Of hij daar blijft is nog de vraag. De bondscoach van Ghana wil hem graag bij de selectie hebben.

Marokko

Wie zeker niet gaat is de rechtsback van de Amsterdammers, Noussair Mazraoui. Normaal is hij present bij het Marokkaans voetbalelftal, maar na onenigheid met bondscoach Vahid Halilhodzic is hij niet geselecteerd. Ook oud-Ajacied Hakim Ziyech kan niet met Halilodzic door een deur en blijft om die reden de komende weken 'gewoon' bij Chelsea.

Bij Marokko zijn wel twee andere eredivisiespelers geselecteerd voor de Afrika Cup. Zakaria Aboukhlal, veelal invaller bij AZ, en de vaste linksback van NEC, Souffian El Karouani. Voor beide spelers is het hun eerste eindtoernooi.

Zerrouki en Okoye

Ook Ramiz Zerrouki (FC Twente) en Maduka Okoye (Sparta) kunnen mogelijk hun debuut maken op de Afrika Cup.

Amsterdammer Zerrouki, al lange tijd uitblinker op het middenveld van FC Twente, manifesteerde zich de afgelopen maanden als basisspeler bij Algerije.

En de Duits-Nigeriaanse doelman Okoye van Sparta, die in de winterstop voor liefst zeven miljoen overstapte naar het Engelse Watford maar het seizoen afmaakt als huurling bij Sparta, is de vaste sluitpost van Nigeria.

Maduka Okoye in het shirt van Sparta Rotterdam

En ook bij SC Cambuur staan twee selectiespelers voor hun debuut op een eindtoernooi. Linksback David Sambissa is geselecteerd voor Gabon, alleen liet Cambuur weten dat Sambissa nog niet fit genoeg is na een blessure. Hij speelde op 21 november zijn laatste eredivisiewedstrijd.

Volgens de FIFA-reglementen moeten de Leeuwarders de speler alsnog laten gaan, en mag de medische staf van Gabon de knoop doorhakken over het wel en niet meedoen van Sambissa. En de knoop is doorgehakt, Sambissa gaat mee.

Voor teamgenoot Issa Kallon is het een ander verhaal: de geboren Zeistenaar zit in de selectie van Sierra Leone en kan binnenkort zijn officiële debuut maken voor het West-Afrikaanse land. Hij speelde al eerder een interland, maar dat was geen officiële wedstrijd, omdat zijn FIFA-paspoort nog niet gereed was.

Nu staat niets een echt debuut meer in de weg. Ook Cambuur-linksback en revelatie Alex Bangura was geselecteerd voor Sierra Leone, maar hij bedankte, om niet bekend gemaakte redenen, voor de eer.

Sprookje van de Comoren

En dan is er het sprookje van de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De huidige nummer 132 op de FIFA-ranking is er voor het eerst bij op een eindtoernooi en twee eredivisiespelers maken dat feest van dichtbij mee.

Saïd Bakari van RKC Waalwijk, zelf geboren net buiten Parijs, is sinds 2017 international van het thuisland van zijn ouders.

International van de Comoren, Saïd Bakari, in het shirt van RKC-Waalwijk

Ook de 23-jarige Yacine Bourhane van Go Ahead Eagles is geboren in Frankrijk en koos voor een interlandloopbaan bij de Comoren. Waar Bakari basisspeler is bij RKC moet Bourhane het bij Go Ahead vooralsnog van invalbeurten hebben.

Bij een andere eilandengroep, Kaapverdië, is Lisandro Semedo van Fortuna Sittard geselecteerd. Opvallend, want hij speelde dit seizoen nog maar negentien minuten mee, in de beker tegen PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl