Dortmund en Malen profiteren pas laat van nederlaag Bayern

De topclubs in de Bundesliga hadden de winterslaap nog niet uit bij de hervatting van de competitie. Bayern München verloor vrijdag van Borussia Mönchengladbach, Freiburg en Leverkusen pakten zaterdag slechts een punt en Borussia Dortmund keek lang tegen een achterstand aan bij Eintracht Frankfurt. Het werd uiteindelijk toch 2-3.

In Frankfurt kon Borussia pas in de 71ste minuut wat terugdoen, nadat Rafael Borré de thuisploeg voor rust met twee goals op een comfortabele 2-0 voorsprong had gezet. Invaller Thorgan Hazard tikte de bal langs Kevin Trapp voor de aansluitingstreffer.

Maar Dortmund, met Donyell Malen in de basis, bleef moeite hebben met Frankfurt, ook in die slotfase. Jude Bellingham leek een punt te redden in de 87ste minuut, maar Dortmund gaf niet op en Mahmoud Dahoud maakte er twee minuten later met een geplaatst schot toch nog een geslaagd weekeinde van.

De achterstand op Bayern bedraagt nu nog zes punten.

Jeremie Frimpong in actie tegen Union Berlin

Bayer Leverkusen wist thuis niet te winnen van Union Berlin (2-2) en raakte zijn vierde plaats kwijt. Er leek voor de club uit Noordrijn-Westfalen, met liefst vier Nederlandse verdedigers onder contract, aanvankelijk niet veel aan de hand.

In de 38ste minuut kwam het team van de Zwitserse coach Gerardo Seoane, die een basisplaats had voor Jeremie Frimpong en Mitchell Bakker. op voorsprong via een treffer van Patrik Schik - zijn zeventiende alweer van het seizoen, drie minder dan Bayern München-spits Robert Lewandowski.

Mitchell Bakker

Na rust ging het echter mis. De bezoekers uit Berlijn, die in het najaar nog twee keer verloren van Feyenoord in de Conference League, kwamen voortvarend uit de kleedkamer en namen binnen vijf minuten na de thee de leiding. Grischa Prömel scoorde tweemaal.

Leverkusen moest in de achtervolging. Een minuut nadat Frimpong het veld had geruimd voor aanvaller Lucas Alario, was de gelijkmaker een feit door een kopbal van Jonathan Tah. Bij die 2-2 bleef het.

Het was de vierde competitiewedstrijd op rij waarin Leverkusen niet won, waardoor de club nu vijfde staat met een punt minder dan Freiburg (dat zonder de positief geteste doelman Mark Flekken met 2-2 gelijkspeelde tegen Arminia Bielefeld) en twee punten minder dan Hoffenheim (dat het Augsburg van Jeffrey Gouweleeuw met 3-1 versloeg).