Roest prolongeert Europese titel op 5.000 meter, Kramer zesde in laatste Thialf-rit

Patrick Roest heeft bij de EK afstanden zijn Europese titel op de vijf kilometer geprolongeerd. Roest was in de slotrit 1,93 seconde sneller dan Jorrit Bergsma, die het zilver veroverde.

Ook op het niet-olympische onderdeel teamsprint was er goud voor Nederland. Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel grepen in Heerenveen hun eerste Europese titel op het teamonderdeel.

Roest, die eind december ook de vijf kilometer op het olympisch kwalificatietoernooi won, begon behouden voor zijn doen. Met nog vier ronden te gaan begon Roest iets te versnellen en dook hij voor het eerst onder de tijd van Bergsma. Met 6.11,54 bleef hij de concurrentie ruim voor.

"Ik ging er wat voorzichtiger in. Daardoor kon ik het mooi volhouden en tegen het einde nog een beetje afbouwen. Een hele slimme, goede race", oordeelde Roest.

Laatste keer voor Kramer

Voor Kramer, die zich naast Roest en Bergsma ook plaatste voor de olympische 5.000 meter, was het zijn laatste race in Thialf. In zijn 53ste en laatste vijf kilometer in Heerenveen reed de 35-jarige regerend olympisch kampioen in het lege ijsstadion naar de zesde tijd (6.18,11).

"Ik dacht: ik doe het rustig aan, dan heb ik meer tijd om erover na te denken", grapte Kramer luchtig over zijn afscheidsrit.

Kramer neemt afscheid van Thialf met zesde plaats: 'Lig daar niet wakker van'

"Na zes rondjes was het gewoon niet goed genoeg, maar daar lig ik niet wakker van", aldus Kramer, die vooral heel tevreden is met het optreden op de ploegenachtervolging. Vrijdag veroverde hij samen met Roest en Marcel Bosker het goud met een baanrecord in Thialf.

Kramer mag volgende maand zijn imposante loopbaan afsluiten op de olympische baan in Peking, waar hij naast de vijf kilometer ook de ploegenachtervolging en de massastart rijdt.

'Nog geen communicatie'

Roest was "hartstikke blij" met zijn Europese titel, ook omdat hij een onrustige week achter de rug heeft. Roest sprak zich uit over de manier waarop er gecommuniceerd is over de selectie voor de Olympische Spelen.

"Je wil gewoon wat laten zien, zeker omdat je op een iets minder leuke manier in de media komt de afgelopen week. Dan wil je ook gewoon laten zien dat je hard kunt schaatsen", aldus Roest, die nog niet met de bondscoach heeft gesproken over zijn kritiek. "Op dit moment is er nog niet echt een communicatie."

Bekijk hieronder de interviews met Roest en Bergsma, die beiden reageren op de onrust rond de olympische selectie en de samenstelling van de ploegenachtervolging.

Bergsma had een goede tegenstander in de Belg Bart Swings. De twee stayers bleven lang bij elkaar in de buurt, totdat Bergsma met nog drie ronden te gaan begon te versnellen. Met 6.13,47 bleef hij slechts 0,2 seconde onder de tijd van de Noor Hallgeir Engebraten, die met een knappe tijd het brons én een olympisch startbewijs veroverde ten koste van Sverre Lunde Pedersen.

"Het is best lastig om je voor deze wedstrijd op te laden. Het OKT heeft er wel ingehakt, dan laat je het toch een beetje vieren deze week en dan is de scherpte er toch even af", zei Bergsma. "Patrick was de hele week al scherp als een mes natuurlijk."

Van der Poel afwezig

De vijf kilometer wordt dit seizoen gedomineerd door de Zweed Nils van der Poel. De regerend wereldkampioen en houder van het wereldrecord won alle 5.000 meters in de wereldbeker, met overmacht. Van der Poel besloot om na de laatste wereldbeker (12 december) geen wedstrijd meer te rijden tot de Olympische Spelen.

Roest stond twee keer op het wereldbekerpodium. Hij werd in Polen derde en in Salt Lake City tweede, op gepaste afstand van de eigenzinnige Zweed. Bergsma eindigde als vierde en zesde.

Sprinters verslaan Noorwegen

Op de teamsprint waren Scheperkamp, Verbij en Snel 0,11 seconde dan Noorwegen, dat het zilver greep. Het brons ging naar Polen.

Bekijk de samenvatting hieronder.

Scheperkamp, Verbij en Snel veroveren Europese titel op teamsprint

Voor Scheperkamp (21) en Snel (24) was het de eerste internationale titel bij de senioren. Verbij veroverde al twee wereldtitels op de teamsprint. Nederland is tweevoudig en regerend wereldkampioen op het onderdeel.

Scheperkamp plaatste zich eind december verrassend voor de Olympische Spelen op de 500 meter. Snel mocht na zijn derde plaats op de 1.500 meter nog hopen op een olympisch ticket, maar werd uiteindelijk de dupe van de keuze van de selectiecommissie, die Sven Kramer en Marcel Bosker aanwees. Verbij komt op de Spelen uit op de 500 en de 1.000 meter.

Geen Russen

Titelhouder Rusland stond niet aan de start. De Russische sprinters Pavel Koelizjnikov, Roeslan Moerasjov en Artem Arefyev besloten om niet af te reizen naar Nederland, om geen risico's te nemen in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking.

Uitslag 5.000 meter (m)

STER reclame