Schaatstempel Thialf blijft leeg. En nog één keer een goede tijd neerzetten, heeft voor Sven Kramer (35) ook geen prioriteit in zijn laatste vijf kilometer daar.

"Het is zoals het is, maar ik ben er niet extra mee bezig", blikt Kramer vooruit op de 53ste en laatste keer dat hij in Heerenveen zijn opwachting maakt op de 5.000 meter. Want de focus ligt toch vooral op de Olympische Spelen, die over een kleine maand beginnen. "We zijn vooral bezig met goede wedstrijden rijden."

Speciale dag voor Kramer: 'Mijn laatste rit hier, jammer dat Thialf leeg is'

Kramer kan zich de eerste keer nog goed herinneren, tijdens een NK allround. Maar alle tijden en records weet hij niet precies meer. "Daar ben ik nooit echt mee bezig geweest."

Het einde van zijn carrière nadert voor de viervoudig olympisch kampioen, die gekweld door rugklachten zijn piekmomenten nauwkeurig moet plannen.

"Het wordt wel een beetje een lastige rit, omdat ik laag sta in de wereldbekerstand. Ik ben blij met gisteren en ik wil vandaag gewoon een goede vijf rijden", aldus Kramer. "Ik weet dat het mijn laatste rit hier is. Ergens ook speciaal, jammer dat het een leeg Thialf is. Maar ook daar hebben we mee te dealen."

STER reclame