Van de Zandschulp laat overwinning op Dimitrov uit handen glippen

Botic van de Zandschulp is in de kwartfinales van het ATP-toernooi in Melbourne uitgeschakeld. De Veenendaler verloor in de Rod Laver Arena na een intense strijd met 7-6 (5), 0-6, 5-7 van Grigor Dimitrov. Van de Zandschulp miste op 5-3 in de derde set twee matchpoints.

"Mijn trainer zei na afloop: hier leer je van. En zo voel ik het ook een beetje. Mijn niveau was best goed, al baal ik uiteraard ook, want ik stond in de derde set wel met 5-3, 40-15 voor", zei Van de Zandschulp.

'Geen verwijten'

Over de gemiste matchpoints was hij duidelijk. "Op die punten speelde Dimitrov goed en verwijt ik mezelf weinig. Dan zie je ook dat hij niet voor niets de nummer drie van de wereld is geweest (nu nummer 28, red.)."

"Ik speelde vorig jaar op de US Open ook tegen dit soort jongens, dus ik weet dat ik dit niveau in mij heb. Ik ben tevreden, al overheerst nu nog de teleurstelling."

Grigor Dimitrov AFP

Van de Zandschulp en Dimitrov probeerden elkaar in de eerste set op tactisch gebied af te troeven. Er ontstond daardoor een spannende set waarin de kansen continu keerden. In de tiebreak gaf de durf van Van de Zandschulp met een scherp geslagen forehand op 6-5 de doorslag.

Dimitrov liep in de tweede set snel weg bij de Nederlander, die veel moeite had met het opgeschroefde niveau van de Bulgaar. Maar in de derde set zette Van de Zandschulp weer aan.

De Veenendaler profiteerde op 3-2 van slordigheden bij Dimitrov en brak de service van de Bulgaar. Van de Zandschulp miste vervolgens op 5-3 twee wedstrijdpunten op eigen service en zag Dimitrov op 5-5 komen.

Game van achttien minuten

Er volgde daarna een enorm spannende elfde game die liefst achttien minuten in beslag nam, waarbij het publiek zich ermee ging bemoeien en Van de Zandschulp twee tijdsstraffen kreeg.

Dimitrov brak Van de Zandschulp opnieuw en serveerde de partij daarna met veel moeite uit (twee dubbele fouten); twee breakkansen waren daarbij niet meer aan Van de Zandschulp besteed.

Blessure Griekspoor

Tallon Griekspoor meldde zich eerder op de dag af voor zijn kwartfinaleduel met Rafael Nadal vanwege een teenblessure.

Zowel Griekspoor als Van de Zandschulp neemt over anderhalve week deel aan de Australian Open.

STER reclame