Politie op het Malieveld
NOS Nieuws

Politiebonden gaan klacht indienen over kritische VN-rapporteur

De Nederlandse politiebonden gaan bij de VN een officiële klacht indienen over rapporteur Nils Melzer. Die liet zich op Twitter deze week zeer kritisch uit over het politieoptreden tijdens verschillende coronaprotesten.

De bonden meldden gisteren in een gezamenlijke verklaring al niet blij te zijn met de uitspraken van Melzer. De speciale VN-rapporteur op gebied van marteling, liet zich onder meer zeer kritisch uit over het optreden van de ME tijdens het coronaprotest op het Malieveld in Den Haag op 14 maart vorig jaar.

Melzer deelde op Twitter een filmpje van ME'ers die een man op de grond slaan en noemde het "een van de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd". Hij verwijst daarmee naar de zaak waarin een Amerikaanse zwarte man door een politieman in Minneapolis werd gedood. Melzier riep ook op tot vervolging van de agenten en hun leidinggevenden.

Overigens leek Melzer zich niet te realiseren dat de beelden dateren van vorig jaar maart. Hij werd daar door andere Twitter-gebruikers op gewezen.

Het gaat over deze video, die eergisteren op Twitter werd geplaatst door de Poolse radicaal-rechtse partij Konfederacja:

De bonden reageerden gisteren dat de betrokken agenten al vervolgd worden. "De gezamenlijke politiebonden zijn (in beginsel) voorstander van onderzoek en transparantie over het optreden van de politie in het algemeen en van de ME in het bijzonder", schrijven ze. "Daarbij is echter van ontegenzeglijk belang dat alle feiten en omstandigheden in de juiste (nationale) context gewogen worden. Dat gaat verder dan een momentopname of een (geknipt) onderdeel van een filmbeeld."

De politie reageerde ook met een verklaring dat de betrokken agenten worden vervolgd. Melzer twitterde vervolgens dat hij blij was met deze bevestiging, maar het was al sinds 17 december bekend dat de agenten zouden worden vervolgd. Op de verwijten van de politie en politievakbonden gaat hij niet in.

Organisatie UN Watch is ook niet blij met Melzer en riep hem op om op te stappen vanwege "misleidende informatie over de Nederlandse protesten die hij overnam van racistische, anti-westerse groepen die Joden, homo's en gemengde etniciteiten aanvallen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl