ME'ers arresteren een man op het Malieveld
NOS NieuwsAangepast

VN-gezant fel over ME op Malieveld, politie verbolgen

Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur op gebied van marteling, is zeer kritisch over het optreden van de ME tijdens het coronaprotest op het Malieveld in Den Haag op 14 maart vorig jaar.

Hij deelt op Twitter een filmpje van ME'ers die een man op de grond slaan en spreekt van "een van de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd". Hij verwijst daarmee naar de zaak waarin een Amerikaanse zwarte man door een politieman in Minneapolis om het leven werd gebracht. Overigens leek hij zich niet te realiseren dat de beelden dateren van vorig jaar maart, daar werd hij door andere Twitter-gebruikers op gewezen.

Het gaat over deze video, die gisteren op Twitter werd geplaatst door de Poolse radicaal-rechtse partij Konfederacja:

Melzer zegt over de beelden van het Malieveld dat de politieagenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor marteling en hij wil dat "deze wreedheid nu stopt". Ook tekent hij een officieel protest aan.

De politie laat in een reactie weten het "teleurstellend" te vinden dat Melzer "dergelijke stellige uitspraken doet op basis van enkele beelden". "Nederland is een rechtsstaat waar politieoptreden waarbij geweld wordt gebruikt, wordt getoetst. Dat is nu ook gebeurd. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij besloten vervolging in te stellen tegen twee agenten, die onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden. Het is belangrijk om eerst het oordeel van de onafhankelijke rechter in deze zaak af te wachten", zegt een woordvoerder.

Voorzitter van de politiebond ACP Gerrit van de Kamp zegt dat het oordeel van de VN-rapporteur "geheel zijn eigen verantwoordelijkheid is". "Deze meneer heeft kennelijk deze rol bij de VN en kan dit onderzoeken", zegt Van de Kamp over de tweet.

"Ik vind het in beginsel goed dat hij dat doet, maar dan moeten wel alle feiten en omstandigheden in de juiste context gewogen worden. Deze tweet zal bij veel politiemensen heel stevig binnenkomen", vervolgt hij. "In Nederland zijn we gewend om gedegen onderzoek te doen voordat we een oordeel vellen. Kennelijk heeft hij zijn conclusie al getrokken."

'Misleidend'

De organisatie UN Watch, die naar eigen zeggen de VN controleert, roept Melzer op af te treden vanwege de tweet. "Hij verspreidt misleidende informatie zonder de bron te controleren", twittert de organisatie. De video werd gisteren verspreid door de Poolse partij Konfederacja, die door UN Watch wordt omschreven als een partij die Joden, homoseksuelen en mensen met een diverse achtergrond aanvalt.

De NOS heeft Melzer om een reactie gevraagd, maar die nog niet ontvangen.

Het Openbaar Ministerie kondigde in december al aan twee agenten te vervolgen voor het geweld dat ze hebben gebruikt tegen de man op de video. Het OM vindt "het geweld waarmee zij een demonstrant aanhielden niet proportioneel".

Het coronaprotest op het Malieveld liep in maart flink uit de hand. Het werd op bevel van de burgemeester ontbonden, maar veel demonstranten bleven op het Malieveld, dat daarop door de politie werd ontruimd.

Melzer bezoekt dit jaar onder meer Nederland, Frankrijk en Polen en twitterde gisteren ook al een oproep om bewijs van politiegeweld naar hem te sturen. Bij zijn bericht daarover toont hij de video van een man die door een politiehond wordt gegrepen bij het coronaprotest op het Museumplein van afgelopen zondag.

Het gaat om deze video van afgelopen zondag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl