Luuk de Jong in extase na zijn 1-0 voor Barcelona tegen Mallorca

Luuk de Jong helpt door corona geplaagd Barcelona aan zege en vijfde plaats

FC Barcelona is het nieuwe jaar ondanks veel afwezige basisspelers goed begonnen. Dankzij een 1-0 zege op RCD Mallorca klommen de Catalanen naar de vijfde plaats in La Liga. De grote man bij Barcelona was Luuk de Jong, die de winnende treffer maakte.

Xavi noemde het op de persconferentie voorafgaand aan het duel 'onbegrijpelijk' dat Barcelona aan moest treden tegen Mallorca. De trainer van Barcelona miste zeventien spelers, van wie negen wegens een coronabesmetting.

"Wat mij betreft is dit het moment om in te grijpen en de wedstrijd niet door te laten gaan. Op deze manier is er sprake van competitievervalsing", was Xavi van mening.

Verzwakt Barcelona

Toch zag La Liga geen aanleiding de wedstrijd te verplaatsen en stonden beide elftallen zondagavond gewoon tegenover elkaar. Bij Barcelona ontbraken onder anderen Memphis Depay, Jordi Alba, Dani Alves, Sergiño Dest en Ousmane Dembélé. Luuk de Jong en Frenkie de Jong hadden een basisplaats.

Het eerste grote gevaar kwam na een halfuur spelen van de voet van Luuk de Jong, die voor de vierde keer dit seizoen in de basis stond. Bij zijn eerste doelpoging gleed de Nederlandse spits de bal tegen de paal en niet veel later knalde hij een fraaie omhaal op de lat.

Luuk de Jong baalt na een gemiste kans

Bij zijn derde poging was het wel raak. De Jong sprong net wat hoger dan de verdedigers van Mallorca en kopte de bal op slag van rust buiten bereik van doelman Manolo Reina.

Mallorca drong in de tweede helft aan en ging op jacht naar de gelijkmaker. In blessuretijd kreeg de thuisploeg de grootste kans op de 1-1, toen Jaume Costa voor Marc-André ter Stegen opdook. De keeper van Barcelona stak echter net op tijd zijn arm uit en voorkwam op die manier puntenverlies voor Barcelona.

Aan de andere kant zorgde Reina ervoor dat Mallorca niet op een grotere nederlaag getrakteerd werd, door bij een kopbal van Gerard Piqué en een inzet van Ilias Akhomach op de goede plaats te staan.

Stand in La Liga

Real Madrid begon het jaar met een 1-0 nederlaag bij laagvlieger Getafe. Een fout van Eder Militão werd de koploper van La Liga fataal. Het is pas de tweede competitienederlaag voor Real dit seizoen.

Stadsgenoot Atlético Madrid won met 2-0 van Rayo Vallecano en klom naar de vierde plaats.