De verslaggevers van NOS Sport blikken vlak voor de jaarwisseling terug op een voor hen gedenkwaardige klus in 2021. Vandaag: Martin Vriesema en de heksenketel rond wereldkampioen Max Verstappen.

"Abu Dhabi, het Yas Marina Circuit. Tot mijn grote schrik staan we niet in het vierkantje. Er zijn te veel tv-ploegen, de vaste volgers krijgen voorrang. Dat wordt nog een hele klus om Max Verstappen straks te interviewen. Het vierkantje is heilige grond."

"Na elke race moeten de coureurs zich melden in de tv-pen. Verslaggevers uit de hele wereld wachten daar om op jacht te gaan naar quotes. De microfoons staan klaar, vaak in groepjes van vier. Buiten dat vierkantje zijn er geen verplichtingen voor de coureurs."

"Ik doe nog een poging bij FOM, Formula One Management. 'Er is nog wel plek, er valt toch wel iets te regelen?' De Engelse FOM-dame is onverbiddelijk. 'Dat willen de teams niet, sorry.' De namiddag begint flink in mineur."

Max Verstappen wordt bedolven onder de pers na het behalen van de wereldtitel Formule 1 ANP

"Tijdens de race vergeet ik mijn zorgen om Verstappen straks te kunnen interviewen. De bizarre ontknoping maakt euforisch. Dit is topsport op z'n mooist. Die plotselinge wending in een verhaal. Verstappen wereldkampioen!"

"Om hem voor de camera te krijgen, wordt nu nog vijf keer zo moeilijk. Iedereen wil wat van hem. Daan - mijn cameraman - en ik besluiten te wachten bij de hospitality van Red Bull. Totale vreugde daar. Jos Verstappen, Helmut Marko, Christian Horner ze vallen elkaar om de hals."

"Twee uur na de race. Eindelijk zien we hem, Max Verstappen. Hij vlucht naar binnen, gaat zitten op een kruk. Zijn eerste rustmoment in de totale gekte. Ik zoek contact met Gemma, de dame van Red Bull die hem begeleidt. Ze kijkt naar me, schudt nee. 'No chance, you should have been in the tv-pen.'"

"De situatie wordt nog somberder. Mercedes heeft een protest ingediend. Het team van Lewis Hamilton beweert dat de raceleiding fouten heeft gemaakt met de safety car. Wordt Verstappens titel alweer afgepakt?"

Bijzonder schouwspel

"Zolang die onduidelijkheid er is, krijgen we 'm al helemaal niet te spreken. Voor onze ogen voltrekt zich een bijzonder schouwspel. Overleg bij Red Bull, overleg bij Mercedes. Dan een vergadering met de raceleiding, dan weer terug naar het eigen kamp. Iedereen kijkt ernstig. Daarna herhaalt dezelfde scène zich nog een keer. De klok tikt door. Hilversum smeekt om een reactie van Max."

"Elke beweging leggen we vast. Dit is bijna net zo spannend als de race. Maar krijg ik Verstappen voor de camera? Ik loop naar de manager van Max, Raymond Vermeulen. Die zegt niets toe, sterker nog: 'Sorry, maar ik denk dat je kansloos bent.'"

Terugblik op kampioensweek Verstappen: 'De nieuwe koning is er' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"We zijn alweer twee uur verder. Plotseling klinkt er applaus. Team Red Bull heeft de slag gewonnen. De raceleiding zegt: Verstappen is en blijft wereldkampioen. Voorlopig althans, want Mercedes kan nog in beroep gaan. Weer benader ik Vermeulen. Die avond alweer voor de vijfde keer. 'Je bent me aan het stalken', zegt hij met een lach. Ik antwoord: 'Als ik Max niet heb, word ik ontslagen, Raymond!'"

"Even voor middernacht - gelukkig is het in Nederland drie uur vroeger- dan toch de bevrijdende wending. Vermeulen strijkt over zijn hart, zegt: 'Kom snel even naar binnen met je cameraman.' Verstappen heeft gedoucht. Ik kan hem drie vragen stellen. Basale vragen: over de race, over de nasleep, wat maakt hem het meeste trots?"

"Als Daan en ik onze spullen pakken, zijn we opgelucht. Het was een lange dag, maar we zijn getuige geweest van een zeer bijzonder moment. En dat we de kersverse wereldkampioen voor de camera hebben gekregen, maakt het compleet. Met dank aan de manager, onze safety car."

STER reclame